Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046104    
Honlapkeszites

Interaktivitással a népi foglalkozások megõrzéséért

A méhészkedés történetét bemutató kiállítást sokak érdeklõdését keltette már fel. A Thúry György Múzeum egyik legsikeresebb idõszaki kiállítása a „Dél-Zala, a méhek terített asztala Méhészkedés Nagykanizsa környékén” címû tárlat, melynek anyaga a múzeum alapítója, egykori igazgatója, dr. Kerecsényi Edit gyûjtõmunkájának köszönhetõ.


Külön öröm a múzeum dolgozói számára, hogy a diákság is kedveli ezt a tárlatot. Az érdeklõdés fenntartásáért interaktív, játékos feladatokkal is várják az iskolás csoportokat. „Egy sajátos hangvételt próbálunk kialakítani, megtalálni a gyerekek stílusát, ami közel áll hozzájuk. Illetve olyan játékos és logikai foglalkozásokat, játékokat, feladatokat alakítunk ki, amik érdekelhetik õket” - mondta Horváth Franciska a Thúry György Múzeum történésze.

A Batthyány Lajos Gimnázium tanulói hon- és népismeret tanóra kereteiben nézték meg a tárlatot. „Szerintem nagyon nehéz ezt a tantárgyat tanítani napjainkban, mert nehéz a gyerekekhez közel hozni ezt az egykori paraszti kultúrát. Most mi szerettük volna megragadni az alkalmat, hogy ha egyszer egy ilyen idõszakos kiállítása van a múzeumnak, ami a méhészetrõl szól, akkor ezt eljöjjünk és megtekintsük. Ne csak a tankönyvbõl vagy porosodó ismeretekbõl tudják meg a fontos dolgokat a gyerekek” - nyilatkozta Tüske Judit a Batthyány Lajos Gimnázium tanára.

A diákok élvezték a múzeumpedagógiai foglalkozást. „Van pár ismerõsöm, aki méhészettel foglalkozik, és pár dolgot még nem mondtak el nekem, és most azokat itt megtudtam. Régebben hogyan füstölték ki a méheket, mennyire voltak védett állatok, meg még azt is, hogy mikor kezdtek el méhészkedni”- fogalmazott Mánfai Csongor.

A tárlat a felnõttek és a méhészkedéssel foglalkozók számára is értékes kikapcsolódást nyújthat. „Ez a kiállítás – mondhatjuk azt is – országos jelentõségû. Országos jelentõségû abban a tekintetben, hogy ilyen komoly tárgyi anyaggal, csak a Thúry György Múzeum rendelkezik, és ilyen komoly fotóanyaggal is, ami megvilágítja a tárgyak használatát, történetét. Jártak itt nálunk a Múzeumok Éjszakáján méhészek, akik azt mondták, hogy még õk is tanultak ebbõl az anyagból” - hangsúlyozta Száraz Csilla a Thúry György Múzeum igazgatója.

A Thúry György Múzeum méhészetet bemutató idõszaki kiállítása október végéig látható.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-20 05:40:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül