Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396971    
Honlapkeszites

Méltón a jubileumhoz

„Íme, az utolsó…” – szólt az étkeket a zsûri számára prezentáló úriember, melyre a helyiségben össznépi nagy sóhajtás volt a válasz a döntnökök körében.

Ami persze egyáltalán nem hatott meglepetésként akkor és abban a helyzetben, hiszen írd és mondd, addig 36 különbözõ ételen kellett „keresztülverekednie” magát a Kocsonya Kálmán vezette grémiumnak – a tizedszer megrendezésre került Miklósfai Répafõzõ Verseny felvezetéseképp. Amíg a jónép még otthon ejtõzött, várva a kora esti lakmározás (és italozás) pillanataira, addig bizony a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület részérõl jó néhányan már a feladatuk nagy részét le is tudták, nem is szólva a répaételekkel nevezõkrõl – õk huszonnyolcan voltak, s a presztízsre jellemzõ, hogy nagy részük bizony ki is jelentette (na jó, legtöbbször csak szûk baráti-, illetve családi körben), hogy a cél a gyõzelem, legyen az sütemény, vagy éppen a nehéz tejfölös, babos répa füstölt kolbásszal… Amit bizton leírhatunk, futottak még kategória nem volt, ezt nyomban leszûrhette az, aki belekóstolt a remekmûvekbe, ellenben a hagyományos miklósfai ételek, valamint a nem hagyományos ételek répából készítve megnevezés alatt hirdettek gyõztest, nem beszélve a közönségdíjról, melynek talán még a hivatalosnál is nagyobb a patinája.


Miután a kanizsai „gasztronómusok” által - Prikryl József mesterszakáccsal az élen - lezajlott a szûk keretek közötti hivatalos procedúra, lassan már az elsõ vendégek is megérkeztek a „nyílt” falatozásra, s a merõkanalak annak rendje és módja szerint serényen merültek el a finomabbnál finomabb készítményekben, de legalább ilyen gyakran vágtak bele a répából készült sütikbe is. Így nem kellett sok idõ ahhoz, hogy a répás ételekbõl szinte semmi se maradjon. Lesz hát mire emlékezniük idén is a miklósfaiaknak, hiszen amellett, hogy mindenki jól lakott, még egy színvonalas kulturális mûsornak is tapsolhatott.
S ha esetleg fájt volna valakinek a szíve is az elkészített ételek „elpusztításáért”, azok megnyugtatására írnánk, a zsûrizés az alapos kóstolással nem ért véget, hiszen Kocsonya Kálmánék archívumában fotók tömkelege is árulkodik majd az ez évi januári répafõzõ-versenyrõl. Igaz, Miklósfán nem csupán ilyen alkalmakra készülnek a répa-finomságok.
Az értékelõk szerint a hagyományos kategóriában a MI-NÕK Klubja végzett az élen, második lett Rajnics Zoltánné, míg harmadiknak az Okmányiroda IV. fõztjét ítélték. A nem hagyományosaknál Imrei Zsuzsanna utasított minden nevezõt maga mögé, Imrei György másodikként, míg Szollár Józsefné harmadikként zárt.

P.L.2010-01-18 14:10:01


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül