Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353302    
Honlapkeszites

A Bányászpályáról és a Muskátli cukrászdáról
A Bányászpálya bezárt kapui elõtt tartott sajtótájékoztatót Tóth László és Bárdosi Gábor MSZP-s önkormányzati képviselõ és Lelkó Tamás pénzügyi bizottsági tag. A sajtótájékoztató témája a sportpálya sorsa volt.

Tóth László elöljáróban elmondta, nemcsak mint az NTE 1866 Sport Egyesület elnöke, hanem mint városi polgár is örült annak a több száz nézõnek, akik kilátogattak a vasút pályára a minap. Ezúton is megköszönte a sportszeretõ közönség támogatását, egyúttal választ adott azoknak a kétkedõknek is, akik szerint Nagykanizsán nincs igény a labdarúgásra. A jelentõs létszámnövekedés is azt mutatja, igenis van rá igény. A sajtótájékoztató helyszíne nem véletlenül az egykor szebb napokat látott, több mint tízezer szurkoló biztatásától hangos stadion volt. Mindenki elõtt ismert – hangsúlyozta Tóth László –, az elmúlt évtizedekben a csökkenõ állami támogatások következményeként pénztelen egyesületek, elhanyagolt, lepusztult sportlétesítmények jellemzik a magyar sportot. Ez alól városunk sem kivétel. A versenysport minõségét és feltételeit egyre inkább a gazdasági tényezõk határozzák meg. Kiegészítésként hozzáfûzte, mint az köztudott, az illetékesek néhány hete döntöttek a valamikori Thúry laktanya területérõl, a mintegy 184 ezer négyzetméteres terület tehermentes, még szabadon felhasználható. Amennyiben a város nem tudja megszerezni a Bányász-pályát az e-on-tól, két lehetõsége marad. Az egyik az NTE sportpálya rendbetétele, amihez százmilliós nagyságrendû forrás kellene, valamint a Thúry laktanya területén, a rendezési tervet aktualizálva kellene
felépíteni egy sport és szabadidõ centrumot sportcsarnokkal és futball stadionnal. Lelkó Tamás a Bányász-pálya történetére visszatekintve kiemelte, a KÖGÁZ privatizációja során 1995-ben a focipályát is eladták az e-on-nak. Sajnos mind a mai napig nincs a városnak olyan sportstadionja, ahol több ezer nézõt tudnának leültetni bármilyen sportrendezvényen. Az NTE pálya a vasút kezelésében van és állami tulajdon, a Bányászpálya pedig az e-on tulajdona. Méltatlan mind a város számára, mind az e-on részérõl, hogy az elmúlt tizenkét évben csak bérleti díj ellenében tarthattak rendezvényeket, és nem tudtak megállapodni az e-on-nal arról sem, hogyan tudná azt a város visszavenni, sõt a város levelére sem válaszoltak. Az MSZP kanizsai szervezete felkéri a polgármestert és a közgyûlést, hogy közgyûlési határozatban foglalva tegyen ajánlatot az e-on vezetésének az ingatlan megvásárlására. Mindent megtesznek azért, hogy a kölcsönösen kialkudott kedvezõ vételár a legkisebb mértékben érintse a város költségvetését. Most, amikor megnyílik a lehetõség mástól vásárolni az energiát, tárgyalási alap is lehet egy hosszú távú sikeres együttmûködés megalapozására a sportpálya eladása Nagykanizsa városának. Megkérik az e-ont, méltányolja az elmúlt tizenkét évben a pálya használatáért kifizetett bérleti díjakat és azt, hogy a város intézményei és a lakossága folyamatosan a cégen keresztül vásárolja az elektromos áramot és a gázt. Bárdosi Gábor önkormányzati képviselõ, mint az Olajbányász egykori ifjúsági edzõje, nosztalgiával szólalt meg a sporthoz, és életükhöz szorosan kötõdõ egykori Muskátli cukrászdáról, ahová a sportesemények után rendszeresen betértek megvitatni az eredményeket. Felhívta a polgármester és az önkormányzat figyelmét, tegyenek meg mindent azért, hogy a megüresedett, önkormányzati tulajdonú helyiség ismét cukrászdaként mûködjön, hiszen rajta kívül a városban harminc-negyven ezer ember nosztalgiával gondol vissza rá.

B.E.


2007-09-01 13:10:19


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül