Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795718    
Honlapkeszites

Kutatók Éjszakája

A PEN kanizsai kampusza idén is csatlakozott az országos programsorozathoz.


Ismét megrendezik a Kutatók Éjszakáját Nagykanizsán. Várják a leleményes találmánnyal rendelkezõk, illetve versenycsapatok jelentkezését. A tavalyi évhez hasonlóan 2017-ben is csatlakozik a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza az országos programsorozathoz. Idén az informatika, a víz és a turizmus témakörökben állítanak össze izgalmas feladatokat a szervezõk.

Több mint tízéves múltja van már a tudományos fesztiválnak, melyet Európa-szerte legalább háromszáz városban rendeznek meg. A programon korosztálytól függetlenül bárki megismerkedhet a kutatók sokféle munkájával. Kanizsán az informatikai, a turisztikai és a vízipari kutatásokat, valamint a területek szakembereit lehet megismerni. A PEN munkatársai az érdeklõdõk aktív részvételére biztatnak, ezért csapatversenyt is szerveznek szeptember 29-én. „Csapatversenyekkel, elõadásokkal és egyéb érdekességekkel készülünk. Kettõ dologra szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik, hogy csapatversenyre lehet jelentkezni a pr@uni-pen.hu e-mail címen, illetve mindenkit várunk, akinek van valami különleges kütyüje, találmánya vagy bármi olyasmi, amit szívesen megmutatna a nyilvánosságnak”- mondta Torma-Paluska Ágnes, a PEN kommunikációs koordinátora.

A víz fogalmáról már általános iskolában tanulnak a gyerekek, a Kutatók Éjszakáján még közelebbrõl megismerhetik a legdrágább természeti kincset. „Távolabbi, illetve közelebbi országokból és Magyarország palackozott ásványvizeibõl egy vízbárt állítunk össze. Ahol kóstolni lehet, hogy sós, kisebb sótartalmú vizeknek milyen ízük van vagy éppen a savas, mentes vizeknek. Ezt a gyerekek a Gyerekegyetem nyári táborban is nagyon élvezték”- fogalmazott Dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ kutatásvezetõje.

A mérnöki, informatikai pálya iránt érdeklõdõknek is egy kiváló péntek délutáni idõtöltés lehet, ha ellátogatnak a rendezvényre. „Az informatikának egy olyan határterületét is belerakjuk, ami azért egy pici bevillantást adhat az átlagembernek, hogy mi is az az informatika, miért fontos az életünkben. Ezt próbáljuk úgy tenni, hogy tényleg minél izgalmasabb, sokszínûbb legyen”- hangsúlyozta Dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens.

A csapatversenyre vagy egy leleményes találmány bemutatására jelentkezni nemcsak e-mailben, hanem az egyetem közösségi oldalán és telefonon is lehet.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-13 07:36:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül