Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795488    
Honlapkeszites

Zalában is megtekinthetõek lesznek a Seuso-kincsek

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról.


A Magyar Közlöny hétfõi számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely "az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékû lelete" magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.     

A Seuso-kincs szállításáról, annak útvonalának biztosításáról a Magyar Nemzeti Bank bevonásával a rendõrség gondoskodik majd. A tároló vitrinek beszerzésére, a szükséges restaurálási munkák elvégzésére, a vándorkiállítás teljes körû megtervezésére 300 millió forintot biztosítanak az idei költségvetésben.     

Kimondja a kormányhatározat azt is, hogy az általános és középfokú iskolák, valamint a gyógypedagógiai, "konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények" tanulói kísérõvel az iskola által szervezett csoportos utazás keretében - akár szombaton is - díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathassák meg a Seuso-kincs vándorkiállítás magyarországi bemutatásának helyszíneit.     

A Seuso-kincs a legjelentõsebb ismert késõ római ötvösmûvészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelõtt, a '70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból.     

A magyar kormány a Seuso-kincset két lépésben - az elsõ hét darabot 2014-ben, a második felét idén nyáron - szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni.

MTI - Kanizsa2017-09-12 09:08:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül