Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044844    
Honlapkeszites

Honismereti füzetek

A legújabb kötet a dualizmus korának kanizsai pénzintézeteirõl szól.


Bemutatták a Nagykanizsai honismereti füzetek legújabb, immár 42. kiadványát. A Pénzintézetek és mûködésük a dualizmus korában Nagykanizsán címû füzet szerzõje Horváth Tamás, a Batthyány-gimnázium nyugdíjas történelemtanára.

„Nemrégen Horváth Tamás tanár úr még itt tanított nálunk, több mint 20 éven keresztül. Sok-sok batthyánys diák volt rá büszke, mint történelem tanárára, és azon kívül is, mint kiváló pedagógusra” - mondta Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója a kötet bemutatóján. Rendhagyó történelemóra keretében mutatták be a sorozat legújabb kiadványát. A szerzõ itt elmondta, azért kezdte el kutatni a témát, mert az 1929-ben kiadott Nagykanizsa Monográfiában kevés szó esik a pénzintézetekrõl, melyek pedig a város életében mindig meghatározóak voltak. „Ez a munka egy korábban – általam elkészített munka. Ebbõl a szempontból talán hiánypótló is lehet. Egyáltalán nem érzem teljesnek és befejezettnek, hiszen azt gondolom, akár a helytörténet, akár a történelem, de bármely intézmény története még tovább kutatható. Amikor ezt fogalmazom meg, egyúttal annak a reménynek is hangot adok, hogy talán lesz folytatása ennek a könyvnek, amely még részletesebben tárja fel a helytörténet fontos részét” - fogalmazott Horváth Tamás szerzõ.

A bemutatón több évfolyam is részt vett, a diákoknak a gimnázium tanára, Horváth Gábor ismertette a dualizmus korát. „Ezt a mérföldkövet – aminek most 150. évfordulóját éljük – úgy fogjátok fel, hogy Magyarország egy egyértelmûen nyugat orientációt választott, egy nyugati elkötelezõdést. És egy olyan prosperitás indult meg a gazdaságunkban, hogy mi egy Amerikává váltunk valójában – ha úgy tetszik. Ide eljött Ganz Ábrahám, ide eljött Gundel János. És olyan cégeket, vállalatokat hoztak létre, melyek mind a mai napig világmárkák” - mondta Horváth Gábor, a BLG tanára.

A szerzõ elsõsorban a pénzügyi területen dolgozóknak ajánlja a kiadványt, de azok is találnak benne érdekességeket, akik részletesebben szeretnék megismerni a város múltjához kötõdõ intézmények történetét.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-12 06:22:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül