Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51111050    
Honlapkeszites

Elhozta Eldorádót Kanizsára Haraszti László

A mûvésztanár kanizsai pályafutása alatt legendás rajzszakköröket tartott, amiket a mai napig emlegetnek a régi tanítványok. Alkotásait most a kanizsai diákság egy újabb generációja ismerheti meg a Hevesi-iskolában nyílt kiállítás révén.


Csütörtökön megnyílt a tanév elsõ tárlata, a közönség soraiban az intézmény új tanulóival. Nemcsak a Hevesi-iskola igazgatója tanult diákkorában rajzot és mûalkotás-elemzést Haraszti Lászlónál, hanem a kiállítást megnyitó Balogh László is, aki szerint a mûvész egy-egy képe felvillantja, mit is jelent egy életen át megmaradni rajzoló embernek. „Igazán csak azt ismered, amit el tudsz mondani, le tudsz írni, zenélni, táncolni vagy éppen lerajzolni, festeni. Rajzolásra, mûvészetek gyakorlására és átélésére éppen ezért egész életedben nagy szükség van” - mondta el Balogh László önkormányzati képviselõ.

Haraszti László 1966-ban végzett a budapesti Képzõmûvészeti Fõiskolán, ezt követõen Nagykanizsán telepedett le. A Landler-, illetve a Batthyány-gimnáziumban tanított, de már a pályája elején szervezett rajzszakkörök is legendásak voltak, és számos képzõmûvészt adtak Kanizsának. „Az óráim tulajdonképpen mûterem-hangulatúak voltak. Egyik volt tanítványom búcsúzásképp úgy köszönt el tõlem: »Tanár Úr, azért szerettük az óráit, mert terpentinszagúak voltak.« Ez volt életem egyik legnagyobb elismerése, ami minden díjat felülmúlt” - fogalmazott Haraszti László festõmûvész.

A Keszthelyen élõ festõmûvésznek rendszeresen nyílnak iskolai kiállításai – ezeknek az anyagát mindig nagy gonddal állítja össze. A Hevesi-galériába is olyan festményeket és grafikákat választott, amelyek elgondolkodtatják és beszélgetésre ösztönzik a gyerekeket. Az Eldorádó Nagykanizsán címû tárlatot szeptember 29-ig lehet megnézni.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-09 05:41:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül