Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781189    
Honlapkeszites

Mézfesztivált tartanak Kaposváron a hét végén

Negyvenöt méhész kínálja termékeit a Kaposvári Mézfesztiválon, amelyet pénteken és szombaton rendeznek a somogyi megyeszékhelyen.

Németh Zsolt, a zalai Alsónemesapátiból a fesztiválra érkezõ és a sajtótájékoztató idején éppen a termékeit kiállító méhész újságíróknak elmondta: tizenhat féle mézzel, magvas mézekkel továbbá virágporos, propoliszos, virágporos készítményekkel is várja az érdeklõdõket.


Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: az ismertebb fajták, mint az akác és a hárs mellett az érdeklõdõk igazi különlegességeket, szelídgesztenye, olajretek, és egyebek mellett selyemfû mézet is kóstolhatnak.     

Az egyesület és az önkormányzat által tizenegyedik alkalommal szervezett kétnapos fesztivál, valamint a hozzá kapcsolódó Zselici regionális méhész konferencia és szakvásár keretében a belvárosban felvonulnak a méz lovagrendek képviselõi, lesz mézlovag-avatás, mézszentelés, méhészeti termékek kedvezõ hatásairól szóló elõadás, néptánc elõadások és koncertek is - sorolta.     

Mészáros János rámutatott, hogy az évente mintegy 3-4 ezer embert vonzó fesztiválon a mézfogyasztás, továbbá a mézhamisítás elleni küzdelem fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.     

Magyarországon 80 dekagramm az egy fõre jutó átlagos mézfogyasztás évente, amely bár 10-15 dekával több, mint 10 évvel ezelõtt, a cél, hogy elérjük az 1-1,2 kilogrammot, az a termelõk kitettségét is csökkentené a nemzetközi piacon - közölte.     

Az egyesületi elnök a mézfogyasztás elõnyeirõl szólva hangsúlyozta, hogy mindegyik fajta más és más kedvezõ hatást fejt ki, a repcemézrõl például a legújabb kutatások bizonyították, csökkenti a gyomorsavat.     

Mészáros János kitért arra is, hogy a világ méztermelése évi 1,5 millió tonna, ebbõl 400 ezer tonna Kínából származik. Úgy vélte, kizárt, hogy ezt a mennyiséget hagyományos körülmények között állítsák elõ, ehhez nincs meg a virágzó növénykultúra.     

Komoly hamisításról lehet szó, amely óriási konkurenciát jelent a valódi mézet elõállító méhészeknek, ezek ellen a magyar mellett a francia, spanyol és német termelõk is fellépnek, szorgalmazva a rendszeres és szigorú ellenõrzéseket - mondta.     

Németh Zsolt, a zalai Alsónemesapátiból a fesztiválra érkezõ és a sajtótájékoztató idején éppen a termékeit kiállító méhész újságíróknak elmondta: tizenhat féle mézzel, magvas mézekkel továbbá virágporos, propoliszos, virágporos készítményekkel is várja az érdeklõdõket.     

Az idei méztermésrõl elmondta: a tavasz szépen indult, a korai mézek, mint a repce, az akác, a medvehagyma jó minõségben és megfelelõ mennyiségben készülhettek. Nyáron az aszály ugyanakkor megviselte a növényeket, nem volt elegendõ nektárképzõdés, így ebben az idõszakban a vártnál kevesebb méz lett.

MTI - Kanizsa2017-09-08 04:29:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül