Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55983262    
Honlapkeszites

Verkli minden mennyiségben

Új rekordot állítottak fel a résztvevõk: a cél az volt, hogy egyszerre, egy helyen minél több verklis szólaltassa meg a hangszerét.


Világrekord született a hétvégén Keszthelyen az 5. Nemzetközi Verkli Fesztiválon. A balatoni városban ugyanis egyszerre, egy helyen 48 verklis szólalta meg hangszerét, amivel beírták magukat a rekordok könyvébe. Korábban sehol a világon nem próbálkoztak hasonló kísérlettel.

A fülnek nem éppen barátságos dallamok szóltak a keszthelyi fõtéren. A verklik ugyanis más-más dallamot játszottak. A cél az volt, hogy egyszerre, egy helyen minél több verklis szólaltassa meg a hangszerét. „Én mindig is zenész ember voltam, de nem tudtam a saját énekhangomat kísérni szaxofonos lévén. Ezért kerestem egy hangszert, amivel meg tudom oldani, hogy egyedüli zenésszé válhassak. 2014-ben ellátogattam ide a verkli fesztiválra mint nézõ, 2015-ben pedig már zenészként jöttem, tehát itt fertõzõdtem meg” – árulta el Ring István, azaz a Kackiás Verklis.

A rekordkísérlet végül sikeres volt. A magyarországi rekordok regisztrátora szerint korábban még sehol a világon nem próbálkoztak hasonló kísérlettel. Sebestyén István kérdésünkre elmondta: „Azt hiszem, hogy talán nemcsak Magyarországon, hanem akár Európában is egyedülálló módon nagyon-nagyon sok verklist verbuváltak össze ide egy helyszínre, hogy egyszerre a legtöbben verklin zenélõk magyar rekordját felállítsák. És nagyon-nagyon örülünk együtt természetesen azzal a 48 verklissel, aki ezt a rekordot sikerrel be is mutatta.”

A nem mindennapi kísérletet az 5. alkalommal megszervezett Nemzetközi Verklis Fesztiválra idõzítették a szervezõk. A városban ugyanis már jó pár éves hagyománya van a verklizésnek. Zámbóné Hajdú Andrea fõszervezõ a kezdeteket felidézve elmondta: „Körülbelül 5-7 évvel ezelõtt egy svájci illetõségû úr itt nyitott egy zenemúzeumot Keszthelyen. És amikor ez a múzeum megnyitott, akkor a megnyitón beszéltünk róla, hogy Nyugat-Európában micsoda hagyománya van ennek a verkli zenének, és ilyen fesztiválokat is szerveznek, és ha már itt van ez a múzeum, miért ne legyen ez Keszthelyen, és 2013-ban megtartottuk az elsõ verkli fesztiválunkat.” A hangszereket egyébként külön is meghallgathatták az érdeklõdök. A zenészek ugyanis Keszthely sétálóutcáján több ponton is megszólaltatták a verklit.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-06 09:34:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül