Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357426    
Honlapkeszites

Segítség gombnyomásra

A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív program Szociális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése támogatási rendszerében elnyert 53 732 954 forint uniós támogatásból jelzõrendszeres házi segítségnyújtó szolgáltatást indított 2010. január 1-tõl. A projekt összköltsége: 59.703.283 forint, melynek 10 százaléka volt az önrész.

A „Segítség gombnyomásra” elnevezésû program alapján Nagykanizsa, Zalakaros és Zalaszentgrót kistérségben 70 településen, 800 jelzõkészülék telepítésével egy korszerû szociális szolgáltatási formát valósított mg a Vöröskereszt.
A készülék mûködését a projekt záró rendezvényén Antal Istvánné projektvezetõ mutatta be a szervezet oktató helyiségében. A rendezvényt Dr. Baracskai Józsefné megyei igazgató nyitotta meg, a pályázat történetét Dr. Dömötör László projektmenedzser ismertette. Marton István polgármester köszöntõ szavaiban kiemelte: A szolgáltatásbõvítés nagyon nagy elõrelépést jelent fõként az idõskorúak számára a városban. Ezt a fajta jelzõrendszeres házi segítségnyújtást elég kevés helyen valósították meg az országban. Végezetül megköszönte a projektben közremûködõk másfél éves tevékenységét.


A szolgáltatás lényege, hogy szükség esetén – egészségügyi vészhelyzet, rosszullét, otthoni baleset, mozgásképtelenség, pánikroham stb. – az ellátásban részesülõknél elhelyezett távfelügyeleti kommunikációs egység, valamint testen is hordható jelzõkészülék segítségével, egyetlen gombnyomással riasztás küldhetõ, valamint hangkapcsolat létesíthetõ a diszpécserközponttal. A rendszer automatikusan azonosítja a segélykérõt, a diszpécser pedig értesíti a készenlétben lévõ szociális gondozót. A gondozó a riasztás alapján haladéktalanul indul a segélykérés helyszínére, kiérkezésének idõtartama nem haladhatja meg a riasztástól számított 30 percet. A szociális gondozó a helyszínen elvégzi a szükséges intézkedéseket, elsõsegélyt nyújt, illetve további segítséget, pl. mentõt hív. A segélyhívó rendszer hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon is, 24 órában, folyamatosan mûködik.
A jelzõrendszeres szolgáltatást a mûködés elsõ hetében már 4 alkalommal riasztották, a helyszíni intézkedésekre jellemzõen az esti órákban, rosszullét miatt került sor.
A szolgáltatás folyamatosan igényelhetõ, a 65 év feletti, vagy életkorra tekintet nélkül súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személyek szociális rászorultság alapján jogosultak az ellátásra.
A készülékek telepítése az igénylõk számára térítésmentes, annak költségeit az Új-Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program szociális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése támogatási rendszerében elnyert pénzbõl biztosítják. A térítési díj pontos összege szociálisan rászoruló igénybevevõ esetén a havi jövedelem összegének legfeljebb 2 százaléka lehet, szociálisan nem rászoruló igénybevevõ esetén a fenntartó által a mûködtetési költségek alapján meghatározott összeg.
A szolgáltatás a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének nagykanizsai és zalaszentgróti területi központjaiban igényelhetõ. További információkat a 93/311.322-es telefonszámon lehet kérni.
B.E.2010-01-14 12:13:50


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül