Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54765121    
Honlapkeszites

Háromnapos vadpörköltfesztivált rendeznek Zalaegerszegen

Vadászati konferenciával és szüreti felvonulással pénteken kezdõdik az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai teríték elnevezésû háromnapos rendezvény Zalaegerszegen.  


A program kiemelt célja Zala megye vadászati értékeinek, vadgasztronómiájának és borvidékeinek a bemutatása - mondta el a programismertetõ sajtótájékoztatón a város polgármestere.     

Balaicz Zoltán hozzáfûzte: a megye egyharmadát erõk borítják, 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen folytatnak vadászati tevékenységet. Az erdõ-, a fa- és a vadgazdálkodás, a térségre jellemzõ különleges vadgasztronómia lehetõséget ad arra, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia fõvárosa legyen - hangsúlyozta.     

A polgármester felidézte, hogy a fesztivál elõdjeként az elsõ belvárosi szüretet 2008-ban rendezték meg Zalaegerszegen. A rendezvény 2015-ben új elnevezést kapott és átalakult: az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál - Zalai teríték - igazi közösségi térré varázsolja az õszi belvárost. A programok - a vadászati konferencia, a vadászkutya-felvonulás, a jótékonysági vadfõzõverseny - iránt egyre nagyobb az érdeklõdés - emelte ki a polgármester.     

Szólt arról is, hogy a 2021-es vadászati világkiállításon a zalaegerszegi vadpörköltfesztivál is képviseli majd Zala megyét.     

Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda igazgatója, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke kiemelte: egyre többen keresik a minõségi és egészségügyi szempontból is megbízható vadételeket és vadhúsokat. A zalaegerszegi fesztiválon a vadgasztronómia kiemelt szerepet kap: a pénteki vadászati konferencián Burján Csaba vadász-gasztronómus elõadásában a 21. század vadgasztronómiáját mutatja be.     

Szombaton, a jótékonysági vadfõzésen rekordszámú, csaknem 80 csapat készít vadételeket. A fõzõverseny kedvezményezettje az Akarattal és Hittel Alapítvány a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályáért.      

Vadételt egyébként a "vadpörköltpontokon" is lehet majd kóstolni a fesztivál ideje alatt, a zalaegerszegi éttermekben pedig különleges fesztiválmenüt - például varacskosvaddisznó-burgert és hideg rózsásra sült szarvast - szolgálnak fel - mondta Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatója.     

Hozzátette, hogy szombaton a belvárosban vadászkutya-felvonulást tartanak, a Rákóczi úton borászati kiállítás nyílik és megrendezik a zalai bordalos találkozót is. Vasárnap Vizslaparki Piknikre várják a családokat, a fesztiválprogramot a Zalai 47. Honvédzászlóalj látványos bemutatója és felvonulása színesíti.     

A belvárosi színpadon hagyományõrzõ együttesek lépnek fel, köztük a Zalai Táncegyüttes, az Albatrosz és a KISZÖV Senior Táncegyüttes. A Hevesi Sándor Színház mûvészei 100 év dalai címû mûsorukkal szórakoztatják a közönséget. A fesztivál vendége lesz az USEME, a Magna Cum Laude, Odett, valamint Ferenczi György és az Elsõ Pesti Rackák, a programsorozat vasárnap a Karthago koncertjével zárul.

MTI - Kanizsa2017-08-31 04:36:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül