Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358936    
Honlapkeszites

Sikeres a muravidéki gazdaságfejlesztési program

A magyar kormány elkötelezett a határokon kívül élõ magyarok boldogulásának támogatása mellett - a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) vasárnapi tájékoztatása szerint egyebek mellett errõl is beszélt Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) vezetõivel folytatott megbeszélésén.


A magyar tárcavezetõ a hagyományosan minden év augusztusában megrendezett lendvai bográcsfesztivál alkalmából látogatott a településre.     

A közlemény szerint Horváth Ferenc, a MMÖNK elnöke elmondta, Muravidék Szlovénia legfejletlenebb régiója. A helyi magyarság számára az eddigi egyetlen komoly elõrelépési lehetõséget idén a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program keretében az anyaország által rendelkezésükre bocsátott mintegy 500 millió forintos támogatás jelentette.     

A program forrásainak jelentõs részét mezõgazdasági fejlesztések megvalósítására pályázták meg, ez nagyban hozzájárul a térség magyar gazdái és családjaik helyben maradásához, életkörülményeik javulásához.     

A magyar közösség tervei között szerepel a mezõgazdasági termelés és borászat kibõvítése a falusi turizmussal, amelyhez jó lehetõséget nyújt a lendvai vár és környéke, a térség színvonalas kulturális eseményei, illetve értékes gyógy- és termálvizekben való gazdagsága.     

A kistermelõi termékek értékesítését jelentõsen megkönnyítené egy helyi piac megszervezése, amelynek megvalósításához segítséget jelentene a magyar õstermelõket támogató kedvezõ feltételrendszerhez hasonló jogszabály szlovéniai bevezetése.     

Fazekas Sándor a megbeszélés során elmondta, hogy a magyar-szlovén kapcsolatok kivételesen jók, ezért jó esélyt lát arra, hogy a magas szintû találkozók során tolmácsolják a helyi magyarság kéréseit és azok támogatásra találjanak - áll az FM közleményében.

MTI - Kanizsa2017-08-27 15:09:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül