Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358518    
Honlapkeszites

Szerkezetátalakítást sürget az almatermelésben az agrárkamara

Szerkezetátalakítást és technológiai fejlesztéseket javasol a magyar alma versenyképességének megõrzésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), október közepétõl pedig almafogyasztást népszerûsítõ kampányt indít - közölte a testület az MTI-vel.


A közlemény szerint a NAK a termelõkkel és a kiskereskedelmi áruházláncokkal folytatott szakmai megbeszélésen hétfõn felhívta a figyelmet, hogy jelentõsen növelni kell az étkezési alma arányát az iparival szemben. A tanácskozáson elhangzott, hogy a magyarországi fajta- és ültetvényszerkezet 25 éve csak minimálisan változott, csupán az ültetvényterület 20-25 százaléka mondható korszerûnek. Jelentõs gondokat okoz a munkaerõhiány is, amit számos termelõ a közfoglalkoztatás és a szezonális mezõgazdasági munka közötti könnyebb és motivált átjárással oldana meg - írták.     

A magyarországi termelõk idén jelentõs külföldi keresletre számíthatnak, hiszen az uniós átlagnál csekélyebb aszály- és fagykárokat szenvedtek, miközben az EU-országok várhatóan 20 százalékos terméskieséssel számolhatnak az elmúlt évekhez képest. Hozzátették, hogy a várhatóan 500 ezer tonnás magyarországi termésbõl 150-200 ezer tonna lehet étkezési alma, de egy elhúzódó kánikula csökkentheti ezt a mennyiséget. A belföldi piacon a Gála, a Golden, a Jonagold, az Idared, a Jonathan és a Red delicious a legnépszerûbb. A ültetvények több mint kétharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekszik, Magyarország 25 ezer hektáros termõterülettel a hetedik az uniós országok sorában - áll a közleményben.     

A kamara kiemelte: az októberben kezdõdõ, másfél hónapos almanépszerûsítõ kampányt hét kiskereskedelmi áruházlánccal és az Agrármarketing Centrummal együttmûködésben valósítják meg, hogy népszerûsítsék a jó minõségû magyar almát, megismertessék a fogyasztókkal a fajtaválasztékot és erõsítsék a termelõk piacait.

MTI – Kanizsa/D.J.2017-08-22 14:25:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül