Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416391    
Honlapkeszites

Kisebb a búzatermés a tavalyinál, de belföldre lesz elég

A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna õszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendõ a belföldi ellátásra, sõt még exportra is jut, mintegy 2,3 millió tonna - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivõje.


Süle Katalin közölte: a búza minõsége térségenként változó volt, összességében azonban nagyon jónak mondható. Az ország nyugati részében volt olyan terület, ahol a búza 60-75 százaléka is malmi minõségû volt, de az alföldi régiókban a búza csak takarmányminõségû lett a szárazság miatt.     

Beszélt arról is, kormányzati célkitûzés, hogy minél több étkezési minõségû búza teremjen Magyarországon, mert a magyar gabona nemcsak GMO-mentes, hanem uniós és világszinten is kiváló minõségû, ezért nagyon jól eladható. A takarmánybúza felhasználásához megfelelõ állatlétszámra is szükség van,  egyensúlyi arányt kell teremteni a két minõség között.     

Süle Katalin szerint az idén a kukorica termésátlaga hektáronként 7 tonna lehet átlagosan, de pontos becslét csak késõbb lehet adni, mert - mint mondta - "a betakarításig még a kukorica sokat kinn alszik a szántóföldön". Jelezte azt is, hogy a jó terméshez, még csapadékra lenne szükség.

MTI - Kanizsa2017-08-22 07:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül