Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047977    
Honlapkeszites

Az aratás és a kenyérsütés régi eszközeit mutatják be Szepetneken

A helyi értéktár bizottság legújabb kiállításán látható tárgyakat most is a szepetnekiek ajánlották fel.


A régi, falusi élet mindennapjainak eszközeit lehet látni a szepetneki IKSZT aulájában. A legtöbb kiállított tárgy a mai fiatalok számára ismeretlen. Több különlegességet is bemutatnak, például ezt az 1930-as évekbõl származó aratónadrágot. „Tudjuk is, hogy Põcze Istvánné édesapjának, Takács Györgynek a húsvéti ajándéka volt. Amelyet 16 éves korában azért kapott, hogy attól a nyártól kezdve õ már az aratóbrigád tagja” - mondta el Sóstainé Márfi Ibolya a szepetneki Helyi Értéktár Bizottság elnöke.

Rigla Jánosné a nagyszüleitõl származó hagyatékot adta kölcsön a tárlathoz. „Ezt a nagymamám megmutatta, hogy kell használni, ezt a cséplõ-hadarót. Én is még gyermekként megpróbáltam, de sajnos nem sikerült, elég gyakran fejbe ütött” - emlékezett vissza Rigla Jánosné.

Markács Zoltánnak hatalmas gyûjteménye van régi tárgyakból, a mostani kiállításon is látható néhány ezekbõl. „Hoztam demizsont, mert ugye az aratás legfontosabb kelléke volt - gondolom. Hoztam még borosüvegeket, mert minden aratáshoz kellett bort is inni, csak úgy tudták erõvel bírni” - fogalmazott Markács Zoltán.

Az idõszaki kiállítást a szepetneki IKSZT nyitvatartási idejében lehet megnézni.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-08-19 04:55:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül