Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350303    
Honlapkeszites

Idén közel 4,1 millió mázsa szõlõtermés várható

A hegyközségektõl összegyûjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan közel 4,1 millió mázsa szõlõtermés várható, amelybõl mintegy 2,9 millió hektoliter seprõs újbor készülhet - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az MTI-vel.


A HNT elkészítette a 2017. évi szüretre vonatkozó szõlõár-prognózisát, amely szerint az árak kilogrammonként 64 és 164 forint között szóródnak, fajtától és régiótól függõen.     

Közölték, hogy az elõzõ évektõl eltérõen az idei elõrejelzés szõlõ fajtakörre részletezve, borrégiós bontásban tartalmazza az árakra vonatkozó becslést. A folyamatosan frissülõ adatok a HNT weboldaláról is letölthetõk. Az árprognózist figyelembe véve kell meghatározniuk a szõlõ felvásárlási árát azoknak a szõlõtermelõknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben értékesítenek vagy vásárolnak fel borszõlõt, de szerzõdésben nem rögzítették az ármeghatározás módját és nem tettek közzé nyilvános árajánlatot.     

A közlemény szerint a téli fagyot a visszajelzések alapján jellemzõen jól vészelték át a szõlõtõkék, egyes borvidékeken és egyes fajták esetében azonban jelentõs kárt okozott a késõ tavaszi fagy. Az idei évben néhány borvidéket az átlagosnál erõsebb intenzitású jégkár is sújtott, ami helyi szinten fokozhatja a keresletet. A termésbecslés és a valós terméseredmények közötti különbségeket az idõjárás alakulása várhatóan tovább fogja módosítani. A kilátások ebbõl a szempontból jelenleg inkább pozitívak - írták.

MTI - Kanizsa2017-08-16 16:17:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül