Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55354844    
Honlapkeszites

Marton István beperli a testületet

A keddre összehívott, s meghiúsult rendkívüli közgyûléssel kapcsolatban tartott másnap délután sajtótájékoztatót Marton István polgármester.

Elöljáróban azt is elmondta, a kórház volt fõigazgatója munkaügyi perében a Zala Megyei Bíróság, mint másodfokú bíróság 11 millió 697 ezer forintot ítélt meg a felperesnek. Az összeget a kórház a rendelkezésnek megfelelõen határidõn belül átutalta Dr. Kovács József bankszámlájára. A jelenlegi fõigazgató levélben kérte a polgármestert, hogy a fent jelzett összeg kórház részére történõ kiegyenlítésérõl intézkedjen. Amennyiben a Legfelsõbb Bíróság – várhatóan kedvezõen módosítja az ítéletet –, az összeget visszautalják. Marton István újságírói kérdésre megjegyezte, nem hajlandó közgyûlés elé terjeszteni a kérést, hiszen az elmúlt évben félmilliárd körüli összeget kapott a kórház.


Visszatérve a sajtótájékoztató témájára, az idei év elsõ közgyûlését kedd este 18.30 órára hívta össze Marton István, és a decemberi utolsó soros ülés két napirendi pontjával kapcsolatban akart kvázi vétõjogával élni. Az önkormányzati törvény szerint a testületnek kötelezõ jelleggel újból meg kell tárgyalni a napirendeket, ha három napon belül él a felterjesztési jogával, és 15 napon belül összehívja a közgyûlést. A közgyûlés azonban nem volt hajlandó napirendre venni a MÁV NTE Sportcsarnok megvásárlásának ügyét, illetve az Ipari Parkban lévõ földterület áron aluli eladása ellen emelt vétóját. A polgármester ezzel kapcsolatban két felelõst említett meg. Az egyik a jegyzõ. A hivatalban lévõ mûködési zavarok az õ tevékenységének az eredményei. Ha gyakorolta volna a személyes ellenõrzési funkcióját, akkor a nyáron nagy port felvert 6 millió forintos sikkasztás sem történt volna meg, és a pályázattal kapcsolatos 600 millió forint sem veszett volna el. Marton István szerint tevékenységének zömét a jegyzõ az õ ellehetetlenítésére fordítja a Fidesz és az SZDSZ koncepciója alapján. A keddi rendkívüli közgyûlés elõtt is azt kellett volna neki mondani, hogy igenis, meg kell tartani, tárgyalni kell róla. Ehelyett semmit sem szólt, az SZDSZ és a Fidesz koalíció felháborodottan kivonult és elhagyta a termet, ahelyett, hogy napirendre vette volna a két fontos kérdéskör megtárgyalását.
„A földterület értékesítés elvi jellegû döntés lett volna. A városnak komoly esélye lenne 40 millió forintért megvenni a MÁV NTE Sportcsarnokot a hozzá tartozó földterülettel együtt, még mielõtt másnak eladják. Ráadásul a szomszédságában sportlétesítmény van, és a mûködtetésébõl származó bevételek jelentõs felújítási lehetõséget is biztosítanak, s ehhez csak megfelelõ vezetés kell. Ideje lenne, ha a jegyzõ segítené, és nem akadályozná a munkámat. Az lett volna a kötelessége, hogy leír egy 5-6 soros rendeleti javaslat-tervezetet, ami azt tartalmazta volna, hogy amit a Polgármester Úr gondol, az tartalmilag jó, de formailag ki kell egészíteni.
A területértékesítésnél az volt a gondom, hogy az Ipari Parkban lévõ legértékesebb területet óhajtották a 2008-2009-es ár alatt értékesíteni 2010-ben. Aki velem tárgyalt kétszer, annak elmondtam, hogy ez így nem megy, Cseresnyés Úrnál ez a szándék viszont támogatásra talált. Errõl mindenki azt a következtetést vonja le, amit akar, és tud. Gúzsba kötve elég nehéz táncolni, de nem sikertelen.”
Szintén újságírói kérésre felolvasta a jegyzõnõ legújabb törvényességi észrevételét és jelzését is: „Az önkormányzati törvény szerint a képviselõtestület a polgármesteri kezdeményezést köteles érdemben tárgyalni. A jegyzõnõ ott volt, és nem szólt. Ha nem cinkos összekacsintás lett volna Cseresnyés Péterrel, akkor az év elsõ közgyûlése nem eredménytelenül zárul, valamilyen döntést a testület hozott volna.”
Marton István megjegyezte: Ugyanabban a témában nem hívhat össze közgyûlést. Önálló képviselõi indítvány alapján összehívhatná, de ezt nem teszi meg, hanem beperli a testületet.
Újabb kérdésekre válaszolva elmondta, a nyári hatmilliós sikkasztás ügye megy a maga úján, a rendõrség vizsgálódik.
A 600 milliós pályázat elbukásával kapcsolatban azt válaszolta, amikor megtudta mi történt, írásban azonnal felszólította a jegyzõt, hogy vizsgálja ki, és tegye meg a személyi felelõsségvonással kapcsolatos észrevételeit. Dr. Tuboly Marianna húsz napos határidõvel egy osztályvezetõt és két jogászt bízott meg az ügy kivizsgálására. A polgármester felfogása szerint két papírt kellett volna megnézni. Az egyik a beérkezõ, amely november 27-én, pénteken lett lepecsételve a hivatalban, és december 1-jén hétfõn adták le a szakosztályhoz. Ehhez a dátumhoz igazították a 15 napot. Ráírták a 16-át, és annak rendje-módja szerint el is küldték. Reméli, az újonnan felálló testületbe a városért tenni akaró elkötelezett, és már bizonyított emberek kerülnek be, mert ami most folyik többek részérõl, az gyalázat az õ szemében.
B.E.2010-01-07 13:23:14


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül