Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54780908    
Honlapkeszites

Augusztus 20. - A biztonságról és a látványról szól az idei ünnepség

Idén a biztonságra, az értékõrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt az augusztus 20-i állami ünnepség programjain - mondta el Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.


Mint hangsúlyozta, augusztus 20. mára Magyarország elsõ számú ünnepévé vált. Ezen a napon az államalapítást és államalapító Szent Istvánt ünneplik az anyaországi és külhoni magyarok, ami "ezekben az idõkben talán még fontosabb, mint valaha" - jegyezte meg az államtitkár.     

Kara Ákos elmondása szerint idén a biztonságra, az értékõrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt. A tûzijáték ezért szükség esetén egyetlen gombnyomással megszakítható; az ünnepi rendezvények biztonságáért pedig idén is az Operatív Törzs felel.     

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi események már augusztus 19-én megkezdõdnek.     

A Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezsõ térig várja a vendégeket, ebben az évben a Visegrádi országok díszvendégségével. Itt lehet majd elõször megkóstolni az idei Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.     

Augusztus 20-án a Kossuth téri ünnepséggel kezdõdnek a programok, majd vízi és légi parádét rendeznek a Dunán. A nap folyamán ingyenesen lesz látogatható az Országház.     

Délután a Szent István-bazilikában ünnepi szentmisét, majd a belvárosban Szent Jobb körmenetet tartanak, a rendkívül látványosnak ígérkezõ tûzijáték pedig 21 órakor kezdõdik majd - közölte Guller Zoltán.     

Leskovics Éva, a tûzijátékot rendezõ NUVU Kft. vezetõ pirotechnikusa elmondta: idén új telepítési helyszínként az Országház elõtti Duna-szakaszt is bevonják a tûzijátékba.     

A kilövési pontok számát is megnövelték, a Dunán 17, míg a Lánchídon 29 ilyen pontot alakítanak ki. A tûzijáték során többek között 4000 nagy kaliberû tûzijáték bombát és 2300 üstökös lövést, összesen 4,5 tonnányi anyagot használnak fel.     

Az indítás a legmodernebb gépekkel történik, századmásodperces idõzítéssel - hangsúlyozta a pirotechnikus.     

Tiszttartó Titusz, a Petõfi Rádió csatornaigazgatója hozzátette: a légi parádé és a tûzijáték alatt is a Petõfi Rádió összeállítása hallható majd.

MTI - Kanizsa2017-08-12 12:36:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül