Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54761078    
Honlapkeszites

Mezõgazdasági géptalálkozót rendeznek a Válicka mentén

Zalaegerszeg-Botfa határában bálákból összerakott, élethû szalmatraktor jelzi, hogy a településrészen már készülnek az augusztus 12-én megrendezendõ I. Válickamenti Traktor és Géptalálkozóra.


A szervezõk - Jakab Dávid, Gáspár Csaba és Németh Péter - meghívására az ország szinte minden részébõl és a határon túlról, Szlovéniából is érkeznek gyûjtõk, mezõgazdasági géptulajdonosok a rendezvényre. A találkozón hatvan-hetven traktort, számos mezõgazdasági gépet, házilag készített jármûveket, "jukkerokat", köztük Trabant motorral mûködtetett, fûnyírásra vagy éppen a nagyobb kertek felszántására alkalmas munkagépeket mutatnak be - mondta el az MTI-nek Jakab Dávid.     

A résztvevõk a dübörgõ jármûvekkel tiszteletkört tesznek a zalai megyeszékhelyen, majd kezdetét veszi a munkagépek versenye. Nevezni több kategóriában is lehet: a zsûri döntése alapján választják ki a legszebb nõi traktorost, díjjal jutalmazzák a legkisebb, a legnagyobb, legöregebb és a legrozsdásabb traktort. Az ügyességi verseny egyik feladata a pótkocsis tolatás lesz, de a traktorokkal rajthoz állhatnak a lassúsági versenyen is: az elsõ helyezést az a jármû nyeri el, amelyik a legkésõbb ér a célba - ismertette a részleteket Jakab Dávid.     

A versenyeknek nem az a célja, hogy a "nagy erõpróbákkal tönkretegyék" a jármûveket, hiszen pontosan tudják, hogy mekkora munkával jár egy-egy veterán gépet felújítani és mûködõképessé tenni - emelte ki Jakab Dávid. A saját gyûjteményébõl az 1956-os évjáratú, kéthengeres Steyr traktort és azt a régi gyártású - de ma is használatban lévõ - diesel Mia motort mutatja be, amellyel egykoron a cséplõgépet hajtották.     Kitért arra is, hogy a találkozó a szakmai közönségnek lehetõséget ad a kapcsolatépítésre is. Segíthetik egymást tanácsokkal, alkatrészek beszerzésében, hiszen együttmûködéssel könnyebb lesz megmenteni és újjávarázsolni a régi, rozsdás járgányokat - hangsúlyozta.     

Az elsõ Válicka-menti géptalálkozó viszont nemcsak a szakmának szól. A programokba minden korosztályt bevonnak: helyi hagyományõrzõ közösségek lépnek fel, a gyermekek népi mesterek útmutatásával egyebek mellett a tematikához illeszkedõ szalmafonást is megtanulhatják. A látogatók a Papp Tamás gyûjteményébõl nyílt kiállításon megszemlélhetik és akár ki is próbálhatják a régmúltidõk mezõgazdasági eszközeit. A biztonsági elõírások betartása mellett beindíthatnak egy Hoffer traktort és egy rövid utazást is tehetnek a veterán géppel.

A fotó illusztráció (You Tube)

MTI - Kanizsa2017-08-11 11:21:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül