Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358473    
Honlapkeszites

Kiskanizsai kötõdésû hegyi búcsúk

Az elmúlt vasárnapi cserfõi Szent Anna búcsú nem az utolsó volt. Hiszen Öregförhénc-hegyen Urunk színeváltozásának ünnepén, augusztus 6-án, vasárnap, déli 12 órakor lesz a búcsúi mise. Rá egy hétre pedig Bagó hegyen a Nagyboldogasszony búcsút ugyancsak déli 12 órakor kezdõdõ szentmisével ünneplik.


A tavalyi förhénci szentmisén Páhy atya emlékeztetett az ünnep magyar vonatkozására: „Ez az ünnep 1456 óta a kereszténység ünnepe. De egyúttal nemzeti ünnepnek is tekinthetjük. Hiszen ezt az ünnepet azért rendelte el az akkori pápa, mert hõsök voltak a harcban. És nagyok voltak a küzdelemben azok a magyarok, akik Nándorfehérvárnál olyan nagy diadalt arattak. A táborhegyi jelenet rávezet minket arra az igazságra – és ez csodálatosan vigasztaló a számunkra – hogy életünk kiemelkedõ pillanataiban, de fájdalmas mélységeiben is, velünk van az Isten”

Urunk színeváltozását hivatalos ünneppé III. Calixtus pápa emelte annak emlékére, hogy Hunyadi János a keresztes hadat toborzó Kapisztrán Szent János segítségével feltartóztatta a sokszoros muszlim túlerõt. Az 1456. július 22-ei nándorfehérvári gyõzelem híre két héttel késõbb, épp augusztus 6-án érkezett a pápai udvarba.

Van, aki szerint csak a rossz hír a hír. Miért jár ilyen lassan a jó? „Egy fa kidõl, messze hangzik. Nõ az erdõ, ki hallja?”

P.J.2017-08-03 08:36:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül