Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55388843    
Honlapkeszites

Emlékezni és emlékeztetni

A roma nemzetiségi önkormányzat rendezvényén a roma holokauszt áldozatainak emléke elõtt tisztelegtek.

Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell a múltbéli és a mai tragédiákra, hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát, és ne lehessen újabb népirtás sehol a világon. Ezt mondta a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat megemlékezésén Teleki László országgyûlési képviselõ, a roma holokauszt áldozatainak emléke elõtt tisztelegve.

Tóth Nándor alpolgármester úgy fogalmazott: szembesültünk Európa közepén azzal a ténnyel, hogy az ember képes kegyetlenül és tudatosan elpusztítani embertársait, egy ideológia köntösébe bújva. „Az embernek erre a szörnyû arcára kell emlékeznünk, és erre kell emlékeztetnünk magunkat azzal, hogy meghajtjuk a fejünket az áldozatok elõtt. Mert emlékezni és emlékeztetni muszáj, erkölcsi parancs” - tette hozzá az alpolgármester.


Kardos Ferenc történész, a roma holokauszt kutatója az 1944 augusztusi események ideológiáját és körülményeit elemezte, amikor is több ezer romát öltek meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban. „Hol a parancsnak – hol a parancsot megelõzve, meggyõzõdésbõl elvittek embereket akaratuk ellenére. Fontos, hogy mindenféle eljárás, bírósági ítélet és példázat nélkül. Olyannyira, hogy késõbb sem pótolták az ítéleteket, még kreált ítéleteket sem hoztak, mint ahogy a szocializmusban volt divatban” - hangsúlyozta Kardos Ferenc történész.

Nagykanizsa a béke szigete és a megemlékezéseket tekintve jó példa, fogalmazott Teleki László. „Mindig jelen volt a város vezetõsége, rendõrkapitány úr, vagy éppen a megbízottja. Polgármesterek, romák és nem romák. Azt gondolom ezért más Nagykanizsa – mert nagyon sok megemlékezõ helyen voltam – és sokszor csak magunkban próbáltunk meg emlékezni, hogy mi is történt” - mondta Teleki László országgyûlési képviselõ.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-08-01 06:11:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül