Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358418    
Honlapkeszites

A magyarság sorsát nekünk kell eldöntenünk. Ez a nyergestetõi hõsök üzenete

Nagykanizsán a Hevesi Sándor Általános Iskola tanulói Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõvel 2007-ben ültették el a Székely-kertben a nyergestetõi szabadságharcosok emlékfenyvesét a Polgári Kanizsáért Alapítvány szervezésében. Az azóta is minden évben itt emlékezõ diákoknak Kányádi Sándor, a Nyergestetõ címû vers szerzõje küldött hangüzenetet az alkalomra. Szombaton a székelyföldi Nyergestetõn tartott megemlékezésenTuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelõs államtitkárahangoztatta: - A magyarság egésze minden magyar emberért felelõs, de minden magyar ember felelõs a magyarság egészéért is.


„A magyarság egészét ma Magyarország testesíti meg, hiszen 2010 óta nem egy határok által körbezárt terület, hanem minden magyar közössége, hiszen minden magyar megkaphatja a magyar állampolgárságot. Magyarország immár nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag is felelõs minden magyar emberért” - jelentette ki az államtitkár.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi csatájának helyszínére a történelmi esemény 168. évfordulója alkalmából a csíkkozmási önkormányzat szervezett zarándoklatot.

Ünnepi beszédében Tuzson Bence az idegen elnyomás ellen, az egész nemzet szabadságáért küzdõ székelyek hõsiességét méltatta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az utókor egyetlen nevet sem vésett fel a nyergestetõi emlékmûre, mert akik itt harcoltak, nem saját maguknak akartak érdemeket szerezni, hanem az egész magyarság jövõjéért vállalták az áldozatot.

A magyar kormány nevében megígérte: magyar kormány minden magyar emberért kiáll, éljen bárhol, Székelyföldön, Budapesten, vagy Torontóban.

Hozzátette: csak egy erõs ország erõs képes kiállni polgáraiért. Magyarország most erõsödik, de a jövõ a magyar emberek döntésétõl függ. Tuzson Bence arra bíztatta székelyföldi hallgatóságát, vegyenek részt annak eldöntésében, kik vezetik Magyarországot.

Rámutatott: ma nem kell véráldozatot hozni, mint a nyergestetõi hõsök idején, de a nemzet sorsát meghatározó döntés felelõsségét mindenkinek vállalnia kell.

„Most és mostantól kezdve mindig össze kell fognunk, és részt kell vennünk Magyarország döntéseiben. A magyar sorsot, a magyarság sorsát nekünk kell eldöntenünk. Ez a nyergestetõi hõsök üzenete.” - zárta ünnepi beszédét a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelõs államtitkára.

Szántó László, Csíkkozmás polgármestere a többszörös túlerõ ellen is kiálló Tuzson János õrnagy és honvédei bátorságát méltatta. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke közéleti szerepvállalásra, a magyarországi és romániai választásokon való részvételre bátorította honfitársait.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelõs államtitkára személyesen is kötõdik a székely önvédelmi harc egyik legfontosabb jelképévé vált csatájához, ugyanis annak a Tuzson János õrnagynak a leszármazottja, akinek a vezetésével az alig kétszáz fõs honvédseregnek 1849 augusztus elsején önfeláldozásával sikerült a mintegy 1200 fõs összevont osztrák-orosz csapatok csíkszéki behatolását a Nyergestetõn feltartóztatnia.

MTI - Kanizsa2017-07-31 06:19:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül