Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395922    
Honlapkeszites

Zsindely van a házhajón, zalai fából is építik a Sugovicán

A zsindelyezés befejezésével elkészült az épülõ bajai hajómalom malomháza; a házhajó felépítményébe bekerült az õrlõszerkezet egy része is - tájékoztatta a Bajai Hajómalom Egyesület vezetõje az MTI-t.


Palik Vera elmondta, hogy a 17 méter hosszú, 4 méter széles és a dunai elõírások szerint vasból készült, több mint 10 tonnás házhajót még tavaly októberben szállították a bajai kikötõbe. A két fém hajótestet, a házhajót és a 4 tonnás völgyhajót júniusban daruval emelték a vízre. A további munkálatokat már a Sugovicán kikötött szerkezeten végzik a szakemberek.

A hajómalom orrtõkéjére illesztett, egy nagybõgõ nyakára emlékeztetõ, csiga alakú díszt, a bõgõs orrot egy helyi népmûvész készítette el. A szükséges faanyagot - két kiszáradt tölgyfát - a gemenci erdõgazdaság biztosította. A minél korhûbb dísz elkészítése érdekében a helyi Türr István Múzeum munkatársai a raktárukban fellelhetõ valamennyi eredeti bõgõs orrot felkutatták, ezzel is segítve Wass János fafaragó munkáját - tette hozzá.

A hajómalom faborításához a bajai erdõgazdaságból kapott vörös fûzfát használták fel. A felépítmény fenyõbõl készült, míg az alsó részek borításához a zalai dombokról származó, magas gyantatartalmú, víztaszító vörös fenyõt kapott az egyesület.

 

A malomházat a gyergyószentmiklósi Márton László vezetésével építették meg. A felépítménybe bekerült az õrlõszerkezet egy része és a két malomkõ is. A mesterember csapatával az elmúlt 25 évben több mint száz malmot készített Erdélyben és Magyarországon, köztük hengermalmot és patakmalmot is. A malomház elkészülte után a munkákat az õrlõszerkezet szerelésével és a vízikerék építésével folytatják.

Palik Vera felidézte, hogy a régi idõkben a Bajához közeli hajómalmok március 31-éig a Sugovicán teleltek, majd október végéig a Dunán mûködtek. A hajómalom a tervek szerint szeptember végére készül el és október elsõ szombatján, a Hajómalom ünnepén avatják majd fel végleges helyén a Türr-kilátó melletti halászati miniskanzen közelében.

A magyarországi hajómalmosok örökségét bemutató „múzeum” az egyetlen olyan mûködõ hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt.

A dunai hagyományok ápolása érdekében 2007-ben jött létre a Bajai Hajómalom Egyesület. Tagjai a hajómalom megépítése elõtt a Duna és a Sugovica találkozásánál, a Türr-kilátó mellé egy halászati miniskanzen felállításába kezdtek. Az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Duna-parti létesítményt 2011-ben adták át. A skanzen területén az elmúlt évben 2500 gyermeket fogadtak kézmûves foglalkozással egybekötött kemenceprogramra, melynek keretében a Sárközben hagyományos borsos kalácsot dagasztottak és sütöttek.

További képek a Bajai Hajómalom Egyesület oldalán.

bajaihajomalom.hu - MTI - Kanizsa2017-07-29 17:37:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül