Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358995    
Honlapkeszites

Jövõre akár 240 ezer forint is lehet a bruttó bér a vendéglátásban

A vendéglátásban, szállodaiparban dolgozók számára magasabb fizetés járna. Az égetõ munkaerõhiányt szeretné csökkenteni ezzel a lépéssel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, karöltve a Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottsággal.


Az egyik alsópáhoki étterem ügyvezetõje, Szûcs Attila is azt mondja: egyetért a szándékkal. Különösen azért, mert nemrég még maga is munkavállaló volt. "Tudom a másik oldalt is, egyik oldal se jó, mind a kettõnek rossz ez a helyzet. Nincsen szakember, valami úton meg kell oldani ezt és ehhez pénz kell. Ehhez kell az ágazatból, a kormány részérõl és mindenhonnan, a szövetség részérõl és az iparkamara részérõl egy kis támogatás, hogy tudjuk megoldani, hogy a szakemberek itthon maradjanak, hogy ne menjenek el külföldre, legyen utánpótlás. Én abban is látom egy részét a dolognak, hogy ezt megtudjuk oldani" - mondta el Szûcs Attila, Az ÉnAnyósom étterem ügyvezetõje.

Bár az Ausztiában jellemzõ, 1000 Euró körüli nettó jövedelemhez képest az itthon javasolt 240 ezer forint körüli bruttó bér elmarad, de mégis jelentõs lépés lehet a szakma megmentése érdekében.

A vendéglátás kapcsán általában a felszolgálók, konyhai dolgozók jutnak eszébe mindenkinek. Pedig ebben az ágazatban sokkal több olyan munkaterület van, ahol indokolt lenne a növelt garantált alapjövedelem. "A nagyobb probléma azokkal a szállodai munkakörökkel van, amelyek nem a vendéglátásban vannak. Ide tartozik például egy recepciós munkakör vagy akár az egészségügyi személyzet. Itt kell fedezetet találni, ez ma még nem biztosított, ezért olvasni azt az összes sajtóhírben, hogy ez egy javaslat, amit nem feltétlenül tudunk aláírni. Ennek vannak feltételei és az egyik feltétele az, hogy az adókörnyezet megfelelõen támogassa ezt" - nyilatkozta.

A munkáltatói oldal tervezett vállalása szerint a januári országos emelés mellé úgynevezett garantált bérkiegészítést rögzítenének az ágazati kollektív szerzõdésben. A javaslat elfogadása esetén ugyan a munkáltatóknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, de erre részben fedezetet nyújthat az ÁFA öt százalékra való csökkentése. "A szállodai áfakulcsot is ehhez kellene hozzáigazítani, hiszen a turizmus-vendéglátás kéz a kézben mozog és egy szállodában a vendég eszik, iszik és alszik. Tehát minden mindennel összefügg az iparágban. Erre mondtam azt, hogy ha az adókörnyezet lehetõvé teszi, mi akkor készen állunk munkaadói oldalról egy ilyen megállapodás aláírására"- tette hozzá Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A hazai vendéglátóipar most erõsen a szürkegazdságban mozog, ami a munkaerõpiacot nem jó irányba tereli. Az emelt fizetésû munkavállalók a magasabb költéseikkel még szélesebb körben jelenhetnek meg a fogyasztói piacon, ami a költségvetés számára a bérjárulékokon túl további bevételeket is hozna.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-26 11:03:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül