Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338283    
Honlapkeszites

120 éves fennállását ünnepeli idén a Miháldi Önkéntes Tûzoltó Egyesület

Égett a tûz Miháldon – de csak a grilltárcsa alatt. A többi programhoz hasonlóan a fõzõverseny is a közösségépítést szolgálta. Az idén 120 éves egyesületnek van néhány tizenéves segítõje is. „Kertészkedünk, füvet nyírunk, amit kell éppen. Vagy ha olyan eset van itt a faluban, akkor mi végezzük a hírközlést és az irányítást a hivatásos tûzoltóknak” - mondta Lekszikov András Zsigmond.


Az önkéntesekre az elmúlt 120 évben szinte állandóan, még a háborúk alatt is számíthattak a helyiek. Bognár László 35 éven át volt parancsnok, csapatát számos esethez riasztották. „Voltak erdõtüzek, meg a szántóföldeken tarlóégetéskor rengeteg kombájnt mentettünk, és sokszor hívtak minket Nagykanizsára is, hogy segítsünk ügyeletet tartani” - fogalmazott Bognár László.

A ma már önálló beavatkozásra jogosult miháldi önkéntesek a ’60-as évektõl kezdve egyre több versenyen szerepeltek. „Rengeteg oklevelet szereztünk, dobogós helyezéseket értünk el, és sokszor elsõk is lettünk. A szertárban meg lehet nézni azokat a relikviákat, amiket annak idején kaptunk, de most is igyekszünk ezekért a sikerekért megharcolni” - nyilatkozta Takács János a Miháldi Önkéntes Tûzoltó Egyesület elnöke.

A versenyzés az erõnlétnek és a csapategységnek egyaránt jót tesz, ezt szombaton is bizonyították a résztvevõk. A feladatok közt retró kismotor- és gépjármûfecskendõ-szerelés szerepelt. „Ez attól retró, hogy most már vannak modernebb motorok, nagyobb kapacitással. Ez egy régi Wartburg-motorból lett felépítve, átalakítva: egy szivattyúrészt tettünk rá” - hangsúlyozta Németh Róbert a Miháldi Önkéntes Tûzoltó Egyesület parancsnoka.

A gyorsaság és a precizitás mellett a csapattagok összehangolt munkájára is nagy szükség volt a versenyen, amelyen a házigazdák mellett böhönyei és letenyei önkéntesek vettek részt.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-25 05:31:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül