Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416643    
Honlapkeszites

Köszi kabócák - A szõlõkabócák kutatásáért kapott miniszteri kitüntetést

A szõlõkabócák elleni védekezésért kitüntették a keszthelyi mérnököt, Butyka Zsuzsannát. Az aranyszínû sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma a szõlõ egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertõzés következtében a szõlõtõkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszerezõdhet.


2013 augusztusában Magyarországon elõször, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi felügyelõi által, Lenti községben gyûjtött levélmintákból és Kerkateskánd határában befogott szõlõkabócákból mutatta ki a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriuma (NMBL) az aranyszínû sárgaság fitoplazmát (Grapevine flavescence dorée phytoplasma, Phytoplasma vitis).

Fazekas Sándor földmûvelési miniszter Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Különdíjat adományozott a tárcánál minap tartott ünnepségen Butyka Zsuzsanna, a keszthelyi Kertészeti Centrum kertésze részére a hazai szõlõültetvényekben megjelent fitoplazmás betegség terjesztéséért felelõs kabóca faj vizsgálatában elért tudományos eredményeiért. A kitüntetett a témában február végén tartott elõadást a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében,

Az újdonsült mérnök diplomája átvétele után így írt közösségi oldalán: „Szeretném felajánlani eme oklevelet annak a 73 kis barátomnak, akik életüket áldozták a szakdolgozatomért. Köszi kabócák, nélkületek nem lehetnék "diplomás paraszt". Voltak szörnyû pillanatok, de rengeteg érdekes dolgot tanultam és fantasztikus emberekkel lehettem együtt. Köszönöm!”

Butyka Zsuzsannától az áfonya sem áll távol... (Kép forrása)

nebih.gov.hu - Kanizsa2017-07-20 09:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül