Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760178    
Honlapkeszites

Egerszeg Búcsút rendeznek a Göcseji Falumúzeumban

A régi búcsúk hangulatát idézik fel vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A jeles eseményre régi mesterségek bemutatójával, népi együttesek folklórmûsoraival, játszóházakkal, gazdag gasztronómia kínálattal készülnek.   


Zalaegerszegen több évszázados hagyománya van a Mária Magdolna - a város védõszentjének - tiszteletére rendezett búcsúnak - mondta el a keddi sajtótájékoztatón Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület elnöke. Az egyesület tizennyolcadik alkalommal szervezi meg minden év júliusában a hagyományõrzõ rendezvényt.     

A Göcseji Falumúzeum és a tõszomszédságában lévõ Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum délelõtt 10 órakor nyitja meg kapuit. Az ünnep ökomenikus istentisztelettel kezdõdik el a szabadtéri kiállítóhelyen emelt fatemplomban. A pajta-galériában Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászmûvész alkotásaiból nyílik kiállítás, a tárlat különlegessége lesz, hogy ezúttal a kisplasztikák mellett a képzõmûvész néhány képe is látható lesz - ismertette Kocsis Gyula.     

Major Zsolt, a rendezvény fõszervezõje kiemelte: a kisgyermekeket a portákon játszóházakba várják, de találkozhatnak az udvarokat benépesítõ kisállatokkal is.       

Nyitva lesz a kovácsmûhely, a népi mesterségek bemutatóján az üvegfúvóktól kezdve a bõrmûvesen át a fazekasokig szinte minden mesterség képviselteti magát. A délutáni órákban a nagyszínpadon helyi hagyományõrzõ és mûvészeti együttesek váltják majd egymást. Az olajipari múzeumban Jelen és jövõ elnevezésû meglepetés programmal is készülnek, valamint a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja a veterán autók kiállítása és a Magyar Autóklub bemutatója is.     

A rendezvényen a rendõrség bûnmegelõzési bemutatót tart, a Zalai Különleges Mentõk Egyesülete életmentõ eszközöket mutat be - mondta el Major Zsolt.     

Hozzáfûzte: a búcsún adják át a Lokálpatrióta-díjat, Németh János Kossuth-díjas magyar szobrász Életfa címû alkotásának bronz dombormûvét. A díjat - amelyet az elsõ Egerszeg Búcsú rendezése elõtt egy évvel alapítottak - a város polgárainak szavazata alapján ítélik oda.       

A búcsú, a régi hagyományok felelevenítése a közösség összetartozását jelképezi - fogalmazott a Göcseji Múzeum igazgatója. Kaján Imre beszélt arról is, hogy a következõ évben már a megújult környezetben fogadhatják a vendégeket. A zalaegerszegi falumúzeum fejlesztése a város TOP-keretébõl valósul meg.

MTI - Kanizsa2017-07-19 05:26:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül