Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046913    
Honlapkeszites

Országos horvát zarándoklatot tartottak Homokkomáromban

Zala volt a helyszíne idén az országos horvát zarándoklatnak. A magyarországi horvátok a homokkomáromi kegytemplomhoz több autóbusszal érkeztek, de a határon túliak is elzarándokoltak a községbe a hétvégén.


Az Országos Horvát Önkormányzat évek óta szervezi a zarándoklatot, amelynek minden évben más-más régió a házigazdája. Idén Homokkomáromba érkeztek a hívek, jöttek például a baranyai, a budapesti, a Bács-Kiskun megyei és a Gyõr-Moson-Sopron megyei horvát régióból is. Híradónknak Vargovics Józsefné, a kanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: „Bármelyik régióban szervezõdik az országos horvát zarándok mise, mi, zalaiak minden egyes esetben ott vagyunk. Nyilván ez kölcsönös, illetve ennyivel tartozunk az Országos Horvát Önkormányzatnak: hogy nemcsak a horvát kultúra és hagyomány színes világának a megismertetése a fontos, hanem a horvát hitéleté is.”

A zarándoklaton a környékbeli településeken élõ nemzetiségiek is részt vettek. Szepetnekrõl is sokan érkeztek. „Szeretünk ide jönni. És azt tapasztaltuk, hogy egyre több fiatal is jár erre a zarándoklatra. Ez egy országos zarándoklat, nagyon sok helyrõl jönnek, itt együtt imádkozunk, együtt megyünk föl, énekeljük a szent dalokat, és együtt töltjük a napot” – fogalmazott Markács Zoltán, a szepetneki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A zarándoklatra a varasdi püspökség delegációja érkezett, Anton Percic elsõ vikárius celebrálta a szentmisét. Rajta kívül számos horvátországi és magyarországi lelkipásztor is részt vett az engesztelõ misén.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-18 05:13:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül