Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389649    
Honlapkeszites

Négy, jól elkülöníthetõ korszak leleteit is feltárták Balatonszentgyörgy határában

Az R76-os gyorsforgalmi út építése miatt szükségessé vált ásatáson május óta dolgoznak a régészek. A megelõzõ feltáráson a több mint hatezer éves lengyeli kultúra maradványai, számos épület és több sírbolt is felszínre került.


„Egy õskori sírt látunk. Azt láthatjuk a temetkezésen, hogy az oldalára fektetve, zsugorítva temették el az elhunytat, és edényeket tettek mellé.” A kora bronzkori kultúra idõszakának egyik feltárt sírját mutatja Molnár István. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum régésze és munkatársai Balatonszentgyörgy-Battyánpusztánál folytatnak ásatásokat 42 ezer négyzetméteren. A leletek négy jól elkülöníthetõ korszakra bonthatók, ebbõl a lengyeli kultúra maradványai a legértékesebbek. „Ez egy ilyen késõ neolitikus társaság. Igazából nekik viszonylag ritkán találjuk meg akár sírjaikat, illetve talán még a településeikbõl sincsen sok. Ezért hatalmas értéket jelent az itt feltárt telepük, különösen azért, mert egy temetkezést is feltártunk ebbõl a korszakból. Külön lehet említeni egy kerítõárkot, amit megtaláltunk. Ez egy elég nagyméretû árok volt, egy elég nagy területet fogott körbe. Talán körülvett egy településrészt vagy magát az egész települést” - mondta Molnár István régész.

A kora bronzkori kultúra sírjai mellett az egykori települések maradványait is sikerült feltárni a szakembereknek. Ezeknek a leleteknek a nagyobb része sérülten került elõ, ugyanis túl magasan voltak a föld alatt, és a sokéves mezõgazdasági munkák során megsérültek. A római kori kultúra nagyon gazdag leletkinccsel szolgált a régészeknek, itt több épület is a felszínre került, csak úgy, mint a középkorból. „Az Árpád-korban már elkezdték a területet lakni. Ennek az idõszaknak az objektumait – ezek ilyen épületek, kemencék, külsõ kemencék, gödrök, árkok – ezeket szerte az egész, eddig feltárt területen megtaláltuk. Úgy néz ki, hogy a késõ-középkori település, az pedig itt tõlünk kicsit kelet felé kezd el sûrûsödni. Tehát akkor egy kicsit összetelepültek, valamikor a 13. század végén-14. században, és már valószínûleg egy mai, általunk falunak nevezhetõ területen kezdtek el lakni” - tette hozzá Molnár István.

A megtalált leleteket a régészek leltárba veszik, és a munkálatok befejezése után kezdõdhet el azok vizsgálata.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-16 06:13:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül