Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54760369    
Honlapkeszites

Csaknem száz program és karitatív gyermektábor a II. Göcseji Dombérozón

Csaknem száz programmal várják a látogatókat a II. Göcseji Dombérozó elnevezésû rendezvényen július 15. és 23. között. A fesztivál ideje alatt a Zsuppán-kert Kulturális Alapítvány ötnapos karitatív táborában száz halmozottan hátrányos helyzetû iskoláskorú gyermeket látnak vendégül.


A térség kulturális, néprajzi értékeit, népmûvészetét, gasztronómiáját, a tájegység természeti szépségét bemutató rendezvényt tavaly rendezték meg elsõ alkalommal. Idén már tizenegy göcseji település csatlakozott a kezdeményezéshez, a rendezvény nyolcnaposra bõvült - mondta el az MTI-nek Nagy András, a Göcseji Civil Társaság alapító tagja, a Zsuppán-kert Kulturális Alapítvány vezetõje.     

A göcseji falvak nyáresti koncertetekkel, helyi értékeket bemutató mûsorokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, az erdõk-mezõk titkait feltáró tudományos elõadásokkal, mesterségbemutatókkal, népi játszóházakkal készülnek az eseményre. Milejszegen az olajüzem nyitja meg kapuit, extra szûz, göcseji olajjal készült falatokkal kínálják vendégeket, akik az olajsajtolás folyamatát is megismerhetik. A pincészetekben anekdotázós szõlõ- és gyümölcsbor-kóstolóra várják a látogatókat. Sötétedés után a Vega Csillagász Egyesület segítségével a Balázsfai-hegyrõl tanulmányozzák majd a csillagászati jelenségeket - ismertette a programokat Nagy András.     

A rendezvénysorozat a novai aratónapokkal, cséphadarós és cséplõversennyel, aratási ételek vetélkedésével kezdõdik el július 15-én. A résztvevõk ellátogathatnak a templomkert mellett kialakított tündérkertbe is. A következõ napon Hottón, a bábparádén zenés marionettelõadást és utcaszínházi produkciókat mutatnak be.       

Becsvölgyén ötfõs csapatok részvételével rendezik meg július 18-án a népi játékok olimpiáját. Július 21-én a zalai olajos települések találkoznak Gellénházán: az "olajos" napon olajipari kiállítás nyílik, a szakmai elõadáson pedig az olajipar múltjáról, jelenérõl, jövõjérõl beszélnek. Az egykori bányásznapi ünnepek hagyományait múltidézõ programmal elevenítik fel. Becsvölgyén a Nyári Szabadtéri Játékokon a Mágnás Miska címû zenés vígjátékot mutatják be Börcsök Enikõ rendezésében. Ugyanezen a napon, este kilenc órakor a kustánszegi tónál megkezdõdik a 48 órás horgászverseny a Göcsej Horgászegyesület szervezésében.     

Július harmadik szombatján Nagylengyelben a több stílust ötvözõ, Táncra-forgó elnevezésû fesztivál vendége lesz a Kutyakölykök táncegyüttes. A délután a falu fõ terérõl hõlégballont engednek a magasba. Mindazok, akik nemcsak madártávlatból szeretnék megismerni Göcsej vidékét, július 23-án a biciklis és motoros túrát indítanak, és Becsvölgyén, a faluház udvaráról startolnak a göcseji körtúra tájfutói is.     

A zárónapon több településen tartanak búcsúkoncertet és táncházat. Milejszegen, a Zsuppán- Kert Pajtagaléria és Színházban a Zalai Táncegyüttes ad mûsort. A programsorozat a TMK Rock Band koncertjével zárul.

MTI - Kanizsa2017-07-11 05:38:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül