Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772188    
Honlapkeszites

Fatemplom Fesztivál - Szabadtéri koncertek, irodalmi mûsorok, szakrális elõadások Magyarföldön

Szabadtéri koncertek, irodalmi mûsorok, szakrális elõadások váltják egymást július 14. és 16. között Magyarföldön, a Fatemplom Fesztiválon.


A különleges atmoszférájú, szakrális környezetben és a fennsíkon kiépített szabadtéri színpadon országosan elismert mûvészek, együttesek lépnek fel - mondta el Gryllus Dániel, a fesztivál szervezõje a keddi programismertetõ sajtótájékoztatón Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.     

A fesztivál az Énekmondó együttes lírai és könnyedebb hangvételû dalokból álló koncertjével kezdõdik július 14-én Magyarföldön, a fatemplomban. A Hungarian FolkEmbassy lemezbemutató koncerten adja elõ Arany János népzenében továbbélõ verseit, Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán Weöres Sándor a Teljesség felé címû kötetébõl készült zenei kompozíciót mutatja be.

Július 15-én Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos elõadásában a Tizenöt zsoltár címû mû hangzik el a fatemplomban.     

A szabadtéri színpadon a Csík Zenekar ad koncertet július 14-én, másnap a Zegasztsztár tehetségkutató verseny különdíjasai kapnak lehetõséget a bemutatkozásra. A késõ délutáni órákban a Kaláka együttes, Ferenczi György, az 1-sõ Pesti Rackák és Lajkó Félix lép majd fel.       

Július 16-án délelõtt a Magyar Honvédság Légierõ zenekara ad térzenét. A fatemplomban 11 órakor ökomenikus istentisztelet kezdõdik, a szertartáson a fesztivál fellépõi is közremûködnek.     

Rátóti Zoltán szerint nagy elismerést jelent, hogy a neves, elismert mûvészek évrõl évre visszatérnek a fatemplom ünnepre.     

Hozzáfûzte: a sajtótájékoztató helyszíne - a Göcseji Falumúzeumban álló zalacsébi fatemplom - volt az "ihletõje" a Magyarföldön emelt fatemplomnak. A szakrális építmény rekonstrukciója Rómer Flóris bencés szerzetes 1860-as leírása és rajzai alapján készült el a falumúzeumban, amely támpontot adott a Magyarföldön épülõ templomhoz - hangsúlyozta Rátóti Zoltán.     

A Nemzeti Színház színmûvésze szólt arról is, hogy faorgonát szeretnének építtetni a Magyarföldön álló fatemplomba. Október másodikán a Nemzeti Színházban jótékonysági gálamûsort tartanak, amelynek bevételét erre a célra kívánják fordítani. Mújdricza Péter építész tervei alapján a modellezés már elkészült, a faorgonát Budavári Attila orgonaépítõ, a Pécsi Orgonaépítõ Manufaktura többségi tulajdonosa építené fel - mondta el Rátóti Zoltán.       

A magyarföldi fatemplom nagyrészt önkéntesek munkájával adományból, felajánlásokból épült fel. A szakrális építményt 2010-ben szentelték fel, azóta minden esztendõben megrendezik a fatemplom ünnepét.     

Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal fõigazgatója elmondta: a fatemplom turisztikai célponttá vált, a fesztiválra az ország szinte minden vidékérõl érkeznek látogatók.     

A sajtótájékoztatón Gryllus Dániel és az Énekmondó együttes részleteket mutatott be a fesztivál zenei programjából.

MTI - Kanizsa2017-07-10 05:35:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül