Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55314862    
Honlapkeszites

Szószóló helyett képviselõt kíván a parlamentbe juttatni az országos német önkormányzat

Választási programot dolgoz ki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) annak érdekében, hogy a magyarországi németek 2018-ban szószóló helyett képviselõt juttassanak az Országgyûlésbe - mondta Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke az MTI-nek.


Azt szeretnék elérni, hogy minél többen iratkozzanak fel a német nemzetiségi névjegyzékbe és szavazzanak majd a német listára - közölte a szervezet vezetõje.     

Mint kifejtette, jelenleg a német nemzetiségnek szószólója van a parlamentben, és ahhoz, hogy képviselõjük legyen, "meg kell lépni egy kritikus szavazattömeget", aminek körülbelül 20-25 ezer között kellene lennie.     

Megfelelõ számú szavazat esetén a nemzetiségnek nem szószólója, hanem kvázi teljes jogú képviselõje lesz az Országgyûlésben - mondta Heinek Ottó, hozzátéve: a nyár és a kora õsz folyamán alakítják ki javaslataikat a helyi és regionális szervezetek, és a tervek szerint ez év októberében a közgyûlés rendkívüli ülésen véglegesíti a választási programot.     

Az országgyûlési képviselõk választásáról szóló törvény szerint ha egy adott nemzetiségi listára jutó szavazatok száma nagyobb vagy egyenlõ, mint a kedvezményes kvóta, az adott nemzetiségi lista kap egy kedvezményes mandátumot. A kedvezményes kvótát úgy számolják ki, hogy az összes országos listás szavazatot elosztják kilencvenhárommal, és az eredményt tovább osztják néggyel. Az így kapott hányados egész része a kedvezményes kvóta.     

A nemzetiségi listát állító, de azon mandátumot nem szerzõ nemzetiséget szószóló képviseli az Országgyûlésben.     

Jelenleg mind a tizenhárom magyarországi nemzetiségnek szószólója van az Országgyûlésben.

MTI - Kanizsa2017-07-06 11:01:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül