Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795711    
Honlapkeszites

Országos kerámia és gobelin biennále nyílik Keszthelyen

Pelso 2017. címmel országos kerámia és gobelin biennále nyílik szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében. A Róma útjai témakörben rendezett tárlaton hatvannyolc mûvész közel száz alkotását mutatják be.


A tematika felkeltette a mûvészek képzeletvilágát, nagyon sok nívós pályamunka érkezett a felhívásra - mondta el az MTI-nek Gopcsa Katalin mûvészettörténész, a kiállítás rendezõje.     

Hozzáfûzte: a kiállításon külön egységet alkotnak a textilben, kerámiában megfogalmazott útkövek, amelyek a legkülönbözõbb kompozíciókban jelennek meg a pályamunkában. Az egyik kerámiában a mûvész az egymáshoz kapcsolódó köveket formázta meg, köveket applikáltak, rajzoltak a textilekre, egy kerámia-faliképnél pedig az elõtérben láthatók a kövek, míg a háttérben a badacsonyi hegy körvonalazódik - ismertette a részleteket Gopcsa Katalin.     

Számos pályamunkában a római út precizitása, mértani pontossága és a táj szépsége ötvözõdik. A Római Birodalom 12 évszázados fennállása alatt 80-100 ezer kilométeres úthálózatot hoztak létre. Az utak a praktikus és precíz nyomvonalak mentén mérnöki pontossággal készültek. Az 50-70 centiméter magas, kavicsos alapra épült római utakat még napjainkban is lehet használni - emlékeztetett mûvészettörténész.     

Összegzésként elmondta: a biennále célja az értékek megõrzése, a régi kincsek továbbéltetése a kortárs mûvészek alkotásain keresztül. Mint fogalmazott, a keramikusok és a textilmûvészek alkotásaiban a Balaton a kultúrtörténetével együtt jelenik meg. A szervezõk a kezdetektõl inspiráló és ihletadó témákat, motívumokat kínáltak a pályázóknak: a tematikák közt szerepelt például a bor, a szõlõ és a gyümölcsöt érlelõ balatoni táj, a pannóniai regék és mondák világa, idén pedig a római limes - idézte fel Gopcsa Katalin.     

Szólt arról is, hogy a kiállítás-sorozat címében a gobelin szó megmaradt, de a textilesek már sokkal több kompozíciót készítenek és a textilanyag is változatosabbá vált.     

Az elsõ Pelso Kerámia és Gobelin Biennále húsz évvel ezelõtt, 1997-ben nyílt meg a Balatoni Múzeum dísztermében. A Pelso elnevezés a Balaton ókori latin nevébõl ered, a rendezvény logója a Seuso-kincsek kalandos történetét modellezõ, egy méter átmérõjû ezüst domborított tál.     

A korábbi években a kerámia és gobelin biennále ideje alatt átlagosan 10 ezren látogattak el a Balatoni Múzeumba. A Pelso 2017. kiállítás augusztus 31-ig tekinthetõ meg Keszthelyen.     

A rendezvény a Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesülete, a Magyar Képzõ- és Iparmûvészek Szövetsége, a Balatoni Múzeum és Keszthely Város Önkormányzata közös szervezésében valósul meg.

MTI - Kanizsa2017-07-06 10:02:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül