Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408269    
Honlapkeszites

Matek - másképp (matekerettsegi.hu)

Egy nagykanizsai házaspár által fejlesztett és fenntartott internetes oldal nyerte az „Év honlapja” díjat oktatás kategóriában: a matekerettsegi.hu. Baloghné Békési Beáta matematika tanárnõ és férje, Balogh András két és fél éve kezdték el a weboldal létrehozását, a feladatok kidolgozását, s a program megírását, amely az oldalhoz kell, és persze statisztikai kutatást is végeztek, hogy egyáltalán mennyire lehet szükség egy, az Interneten keresztül elérhetõ gyakorlási, megértési módszerre. Úgy tûnik, van…

A Magyar Marketing Szövetség minden évben meghirdeti az „Év honlapja” pályázatot tizenhét kategóriában, mellyel a hazai online-kultúra erõsítése a célja, valamint az, hogy a kiemelkedõ portálok elismerésben részesüljenek. Több szempont alapján bírálják el a pályázókat, többek között vizsgálják az aktualitást, a betöltési gyorsaságot, a célcsoportnak megfelelõ tartalmat, az átláthatóságot, valamint oktatási kategóriában figyelembe veszik az audiovizuális eszközöket és az interaktivitást is.


Most már két éve, hogy a honlap létezik, de nem csak létezik, hanem mûködik is. Középszintû érettségi felkészítéssel kezdték, s az elejétõl fogva bõvítik az anyagokat, a középiskolai osztályoknak teljes felkészítést tudnak biztosítani 9-12. osztályig, jelenleg a 8. osztályos anyagok vannak folyamatos feltöltés alatt. A honlapra látogatók interaktív oktató programokkal tanulják a matematikát az Interneten keresztül. Az oktatóvideókon a magyarázat egyidejûleg látható és hallható, a megértést szemléletes, helyenként mozgó ábrák segítik, s a videókat bármikor meg lehet állítani és visszanézni. Nem csak azok a diákok látogatnak fel, akiknek korrepetálásra van szükségük, hanem azok is szívesen használják, akik számára a felvételi pontok miatt nem mindegy, hogy négyes vagy ötös az év végi jegyük.
* Nagyon örülünk ennek a díjnak, hiszen a tanulók visszajelzései mellett kaptunk egy szakmai elismerést is, s ez is bizonyítja, amit azért már sejtettünk, hogy szükség van a tevékenységünkre, a segítségünkre. – meséli mosolyogva Beáta. – Nem kis bátorság kellett ugyan, hogy feladjuk addigi munkánkat, de nagy volt az elhatározás, és most már biztosan tudjuk, jól választottunk.
Sajnos ma a matematikatanítás – és egyébként az oktatás – nem veszi figyelembe az egyént, a frontális osztálymunka dominál, így a gyengébb képességû gyerekek szenvedik el a legnagyobb hátrányt. Beáta véleménye szerint ráadásul a mateknál fennáll az a helyzet is, hogy ahhoz képest, ahogyan absztrakciós képességével be tudja fogadni a tananyagot a diák, túl korán kapja, így az átlag nehezen érti meg.
A honlappal kapcsolatban András még a következõket tette hozzá:
* Mivel mi ebbõl élünk, azt el kell mondani, hogy ezeknek a tananyagoknak a nagy hányada nem ingyenes, viszont ami az, ahhoz csak regisztrálni kell, hogy valaki hozzájusson. Természetesen megrendelni is csak azt a részt kell, amelyiket szeretnék. Mint ahogy a feleségem is említette, sok bátorságra volt szükségünk, hogy belekezdjünk egy saját vállalkozásba, s bizony ez eleinte anyagilag is nagyon nehéz volt. A feladatokat össze kellett állítani, meg kellett tervezni az üzleti lépéseket, létrehozni egy saját programot, ami biztosítja, hogy ne lehessen feltörni az oldalt. S az elején ugye bevételünk sem volt belõle, de már akkor is, s most is minden idõnket ezzel töltjük. Olyannyira interaktívak vagyunk, hogy telefonon is lehet bennünket keresni, s ennek az egésznek köszönhetõen jó kapcsolatok is kialakultak.
A tapasztalatok, s természetesen a díj is tehát azt mutatják, megfelelõen végzi a munkáját a házaspár, igény van az oldalra, s egyre többen keresik õket. Jelenleg 12.000 fõ felett van a regisztráltak száma, köztük a más országokban található magyarlakta településekrõl is használják a feladatokat, magyarázatokat. Ez persze mindkét fél érdeme, mert nem elég csak a megfelelõ tananyag, ha mellette nincs akaraterõ, kitartás, s mit ér a tanulni akarás, ha nincs segítség?

S.E.2009-12-18 18:27:50


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül