Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408494    
Honlapkeszites

Megelevenedett a múlt Iharosban

A Régi korok fesztiválján hagyományõrzõ csoportok sokasága mutatta be a több száz évvel ezelõtt élt lovagok és zsoldosok mindennapjait és harcászatát, emellett kulturális bemutatók gondoskodtak a korhû hangulatról.


Felnõtt korba lépett a Szent László elõtt tisztelgõ lovagi nap, amit 18. alkalommal rendeztek meg szombaton Iharosban. A rendezvényt a korábbi években a falunappal együtt tartották meg, mára azonban önálló programmá nõtte ki magát. „Régi korok fesztiválja a neve most ennek a rendezvénynek. Szerintem ez egy olyan, jól eltalált név, ami a jövõben is megmarad. Idén Szent László-emlékévet ünnepelünk, egyrészt a koronázásának, másrészt a szentté avatásának van az évfordulója, és mi megpróbáltuk a lovagiasság, illetve a lovagkirály kultuszát erõsíteni” - mondta el Horváth Gyõzõ Iharos polgármestere.

A fesztivál nyitányaként Horváth Gyõzõ, az iharosi Szent László Király Lovagrend nagymestere elismeréseket adott át a helyi segítõknek, majd az óvodások mutattak be két Szent László-legendát.

A családokra kísérõprogramok sokasága várt, a kelevézhajítástól kezdve a népi játékokig. A Siklósi Sárkányos Lovagrend sátránál sok más mellett paraszti hosszú késeket, ütõpajzsokat és sisakokat láthattak az érdeklõdõk. A hagyományõrzõ csoport, amelynek saját fegyverkovácsa is van, a 600 évvel ezelõtti, nyugati zsoldosok bemutatásával foglalkozik. „Arra azért szoktunk figyelni, hogy kéziratok, illetve korabeli feljegyzések, ábrázolások alapján készüljenek el a felszerelések és a ruházatok – a szabásmintákat is ezekhez igazítjuk. Tehát törekszünk arra, hogy az adott korszakot minél hitelesebben mutassuk be” - fogalmazott Szabó Gergõ a Siklósi Sárkányos Lovagrend vezetõje.

A sárkányosok ízelítõt is adtak a zsoldosok harcászatából. A súlyos páncélokban vívott tornát a Szelindek Zenekar kísérte. Az együttes rendszeres fellépõje a népi-történelmi rendezvényeknek, a zenészek Iharoson is nagy sikerû koncertet adtak.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-07-04 05:01:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül