Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408173    
Honlapkeszites

Jogszabályváltozások - Megalakulhatnak a nyugdíjas szövetkezetek

A diákszövetkezetek mintájára a jövõben megalakulhatnak az idõsek rugalmas foglalkoztatását lehetõvé tevõ közérdekû nyugdíjas szövetkezetek.


A nyugdíjas szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tagra van szükség. A szervezeteknek - legfeljebb a tagságuk tíz százalékáig - nem nyugdíjasok is tagjai lehetnek, rájuk azonban más közteherviselési szabályok vonatkoznak, mint a nyugállományúakra. Utóbbiaknak ugyanis a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.       

A munkaadókkal a szövetkezet köthet szerzõdést bizonyos órányi munka elvégzésére, és a szövetkezet dönthet arról is, mely tagjaival, milyen elosztásban teljesíti a vállalt feladatokat.     

A nyugdíjas szövetkezetek egyik kezdeményezõje, Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetõ korábban elmondta: az idõsek várhatóan a kereskedelemben vagy a vendéglátásban kaphatnak majd munkát, olyan helyeken, ahol az elvégzendõ feladatok egyenetlenül jelentkeznek. Kósa Lajos arról is szólt, hogy ha 100 ezer nyugdíjast sikerülne bevonni ilyen munkába, õk mintegy 20 ezer aktív korú ember munkáját tudnák elvégezni.

MTI - Kanizsa2017-07-01 11:35:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül