Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55400149    
Honlapkeszites

Az SZDSZ a polgármestert támadja

– Marton István polgármester nemcsak szakmai szempontból, hanem demokráciából is megbukott, ezért mennie kell – mondták minapi sajtótájékoztatójukon az SZDSZ nagykanizsai csoportjának képviselõi, Röst János és Halász Gyula.

Halász Gyula, a helyi szervezet ügyvivõje úgy véli, a választások óta eltelt egy évnyi türelmi idõ mára lejárt, s a városlakók eddig még nem tapasztalták az általuk várt áttörést sem a gazdaság, sem a munkahelyteremtés szempontjából.


Röst János leszögezte: ez a városvezetés volt az egyetlen az elmúlt tizenhat év alatt, amelynek az alakuló ülésre nem volt gazdasági programja. A 2007-es költségvetés gazdasági program nélkül lett elfogadva, ötletbörzeként, 800 millió forint mûködési hiánynyal, amely több mint két és félszerese az elõzõ évinek – mondta. Szerinte a jelenlegi helyzet alapján borítékolható, hogy 2008-ban teljes vagyonfelélés következik, a mûködési hiány kezelésére megpróbálják kiárusítani a várost. 2009-re pedig a mûködési adósságspirál miatt már pénzügyi csõd is fenyegethet.

Röst János úgy látja, a gazdasági program helyett a városvezetés elsõ intézkedései a személyes bosszú, politikai leszámolások voltak az intézményeknél, a gazdasági társaságoknál, a polgármesteri hivatalnál. Hozzátette: a személyi és gazdasági döntéseknél létrejött a lopakodó „Fidesz Baráti Kör”, és egyre több pénzügyi vektor mutat Budapest felé, egyre több a gyanús szerzõdés, a gyanús kifizetés.

Halász Gyula szerint gátlástalan klientúra-építés folyik, csak a párthûség számít, a hozzáértés nem. „Úgy gondoljuk, Kanizsa jövõje érdekében Marton Istvánnak mennie kell!” – mondta. Halász Gyula lapunk kérdésére cáfolta, hogy az elõzõ ciklusban a párthûség alapján választották volna ki az egyes intézmények vezetõit. Ezen kívül gyanús szerzõdések sem voltak. Az SZDSZ képviselõi arra a feltvetésre sem tértek ki, hogy milyen mértékben járultak hozzá a város mûködési költségeinek növekedéséhez a Gyurcsány-kormány idõszakában jelentõsen megemelkedett önkormányzati terhek. A sajtótájékoztatón egyébként ismét terítékre került lapunk is, amely a szabad demokrata politikusok szerint – idézem – a „Fidesz szócsöve lett, s újabban a szélsõjobboldalé is”.Marton István polgármester megkeresésünkre az elhangzottakra úgy reagált: kikéri magának az SZDSZ felszólítását, amelyet nevetségesnek tart. Leszögezte, hogy a szabad demokraták nagykanizsai képviselõinek munkáját abszolút nem a konstruktivitás, hanem a folyamatos szõrszálhasogatás jellemzi, amivel nem kíván foglalkozni. „Az SZDSZ tevékenységét jól jellemzi, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokon mindössze ketten jutottak be képviselõként a testületbe, Röst János és Halász Gyula” – mondta. Majd hozzátette: azt reméli, legközelebb még kevesebben lesznek.

H.A.2007-10-31 08:25:18


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül