Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55354181    
Honlapkeszites

Teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer

Teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer 2019 õszére a Marótvölgyi öblözet rendezése elnevezésû beruházással, amelynek nyitórendezvényét és alapkõletételét szerdán tartották a Somogy megyei Somogysámsonban és Fõnyeden.


Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetõje az eseményen elmondta, hogy a regionális és az Országos Vízügyi Fõigazgatóság 2,2 milliárd forintos, uniós és magyar finanszírozású fejlesztésével egy öblözetet alakítanak ki a térségben, megoldást kínálva belvizes és a vízhiányos idõszakok problémáira, és lehetõséget nyújtva a biztonságos gazdálkodáshoz.     

Elvégzik a fõnyedi szivattyútelep gépészeti rekonstrukcióját, csatornákat helyeznek át és újítanak fel, illetve megépítenek 22 mûtárgyat - tette hozzá.     

Láng István, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság mûszaki fõigazgató-helyettese közölte, a vízvédelmi rendszerbe még be nem kapcsolt területen az elmúlt 10 évben 50 millió forintot költöttek pótszivattyúzásokra, hogy a földeket és az ott haladó vasútvonalat használni lehessen. Jelezte: a projekt amellett, hogy ezt a gondot orvosolja, a vízelvezetés és elárasztás lehetõségének megteremtésével hozzájárul a természeti értékek védelméhez.     

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt megvalósításával nõ a térségben lakók biztonsága, az ingatlantulajdonosoknak nem kell tartaniuk a belvíz okozta károktól. Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyûlés elnöke úgy vélte, a beruházás a turizmusra is kedvezõ hatást gyakorol.     

Presír József a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke elõadásában emlékeztetett, hogy a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kialakítása több mint három évtizede kezdõdött.     

Az eddigi fejlesztések és a következõ két évben megvalósuló Marótvölgyi öblözet projekt között az a különbség, hogy míg az elõbbiek elsõsorban a vízminõség javítását szolgálták, utóbbi a Marótvölgyi-csatorna kiöntésének megakadályozásával a völgyfenékrõl a belvíz elvezetésével az ár- és belvízvédelmet támogatja - mutatott rá.

MTI - Kanizsa2017-06-28 14:01:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül