Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396217    
Honlapkeszites

Múzeumok éjszakája: Thúry György pallosát is láthatták az érdeklõdök

Az éj mûtárgyaként bemutatott relikvia különlegessé tette az idei programot.


Országszerte 380 intézmény és több mint 2000 program várta az embereket az idei Múzeumok Éjszakáján.

A rendezvény megmutatja, milyen gazdagok is vagyunk, mennyi szép, jó és értékes, nagyszerû dolog vár arra, hogy felfedezzük – mondta a Thúry György Múzeumban Dénes Sándor polgármester, aki beszédében a rendezvény fontosságát hangsúlyozta. „Ez az ötlet egy lehetõség, hogy játékos és szórakoztató formában találkozhassunk gazdag hagyományunk értékeivel, és közben tanuljunk múltunkról és õseinkrõl” - fogalmazott Dénes Sándor polgármester.

Nagykanizsán egy különleges tárgy tette emlékezetessé a Múzeumok Éjszakáját. Thúry György pallosát a Magyar Nemzeti Múzeum adta kölcsön erre az eseményre. A krónikák szerint a keletrõl származó pallos hadizsákmány, a markolatát Thúry György a saját kezéhez igazíttatta, ez bizonyítja, hogy a hõs várvédõ kapitány használta. „Thúry György pallosa jelképe is lehetne városunknak, és Thúry hõsies alakján és cselekedetein keresztül hazánknak is. Sõt, ha a jelen szemüvegén keresztül szemléljük múltunkat, történelmi hagyatékunkat, akkor azt mondhatjuk, hogy Thúry alakja és fegyvere a középkori invázió elleni küzdelem okán a nyugati keresztény kultúra jelképe is lehet. Hiszen e pallossal is védte azt a kultúrát, amely világítótoronyként fénnyel árasztotta el évszázadokon keresztül a világot” - hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ.

A fellépõknek köszönhetõen megelevenedtek a hagyományok. A múzeumban kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínáltak programokat. „2006-ban volt az elsõ Múzeumok Éjszakája, és így kiszámolva ez a 11. alkalom. Számunkra ez a legnagyobb ünnep a Thúry György Múzeumban, a Múzeumok Éjszakája” - mondta Száraz Csilla a Thúry György Múzeum igazgatója.

A kisgyermekes családokat kézmûves foglalkozások várták, de a résztvevõket táncba is hívták.

A Thúry György Múzeum udvarán a Bojtár Népzenei Együttes is fellépett.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-06-26 05:00:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül