Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353537    
Honlapkeszites

A baloldal szerint a parkfenntartás kiszervezésével indul a kórház privatizáció

A közgyûlésen szinte vérre menõ vitát váltott ki a kórház parkfenntartása és õrzõ-védõi szolgálata mûködtetésének vállalkozásba adásáról szóló koncepció.

A baloldal azzal vádolja a közgyûlési többséget adó Fideszt, hogy ezzel elindítja azt a kórház-privatizációt, ami ellen az elõzõ ciklusban jelentõs tiltakozás szervezõdött a párt és a hozzá közel álló civil szervezetek részvételével. Tóthné Csillag Gyöngyit, a kórház gazdasági igazgatóját kérdeztük a tervezetrõl, annak okairól, s arról, hogy valóban ez lenne a kórház-privatizáció?


– Általánosan elfogadott gyakorlat az egészségügyi intézmények körében, hogy a nem szakmai tevékenységeket külsõ vállalkozók bevonásával oldják meg – mondta elöljáróban Tóthné Csillag Gyöngyi. – Nem újdonság ez a kanizsai kórház esetében sem, már évek óta így mûködik a varroda, a mosoda, a takarítás, a legutolsó kiszervezés pedig a távfûtési rendszer mûködtetése volt. A jelenlegi kiszervezés indoka a gazdaságosabb, hatékonyabb mûködtetés. A kórház õrzésében újabb szempontok jelentkeztek, az õrzés-védelem rendszerét kibõvítve, magasabb színvonalon szeretnénk mûködtetni. Példának okáért van olyan pontja a kórháznak, ahol nem mûködik portaszolgálat, egyre többször tûnnek el a betegek értékei a kórtermekbõl, a rendszeres éjszakai õrzést is lehetne még magasabb színvonalon végezni, s bizony, elõfordul, hogy atrocitások érik orvosainkat, ápolóinkat is. A parkfenntartás szintén fontos feladat a betegellátás színvonalának és a kórház arculatának kialakítása érdekében, hiszen az egészségbiztosítási pénztárak versenyében egyáltalán nem mindegy, hogy az új piacon hogyan, milyen imázzsal jelenik meg a Kanizsai Dorottya Kórház. Mintegy 1,8 hektáros park tartozik intézményünkhöz, s ennek gondozását, fejlesztését is szeretnénk még magasabb színvonalon megvalósítani.

– Az új rendszer kevesebbe kerül a kórháznak?

– Szeretnénk úgy megoldani, hogy ne kerüljön többe. A feladatkör azonban szélesedni fog. A közbeszerzési eljárás szempontjai közt azt is megjelenítjük, hogy a szolgáltatást nyújtó vegye át a terület valamennyi jelenlegi dolgozóját. Nem szeretnénk az utcára küldeni az embereket, de ettõl függetlenül számítunk némi természetes fogyásra.

– Most akkor ez szolgáltatás-privatizáció, vagy nem?

– Véleményem szerint nem, csupán egy feladat átadása. Hangsúlyozom, hogy nem szakmai területet érint, így a gyógyítással, betegellátással nincs közvetlen kapcsolatban. Az õrzés-védelem és a parkfenntartás esetében nem a kórház szolgáltat a betegnek, hanem egy vállalkozó a kórháznak. Következésképpen ettõl a gyógyítás nem kerül többe.

Horváth Attila2007-10-31 08:22:13


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül