Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411108    
Honlapkeszites

Keresik az év erdészét - A legjobbak mérik össze tudásukat a napokban

Hazánk területének több mint 20 százaléka erdõ. Ezek karbantartása, ápolása, gondozása, hasznosítása az erdészek feladata. Közülük kereste az idén is a legjobbat az Országos Erdészeti Egyesület. A többnapos versenynek a Kaszó Zrt. erdészete adott otthont.


Kétnapos versenyen dõlt el a Kaszó Zrt. erdeiben, ki lesz az év erdésze az idén. Az Országos Erdészeti Egyesület versenyfelhívására 25 erdésztechnikus jelentkezett, hogy lövészeti, elméleti és terepfeladatokat teljesítve döntse el: kié lesz idén a cím. „Ez a tizedik alkalom, 2002-ben indult ez a rendezvénysorozat, ez a szakmai megmérettetés, elõször kétévente, most pedig már évente zajlanak az erdészversenyek. Évente 20-25 versenyzõ gyûlik össze, elméleti és terepi programon adnak számot a tudásukról. Õk azok a szakemberek, akik reggeltõl estig terepen dolgoznak, tehát õk alakítják a 2 millió hektár magyar erdõnek a képét” - mondta el Lomniczi Gergely az Országos Erdészeti Egyesület fõtitkára.

Az elsõ napon lövésztudományukat mutatták be a jelentkezõk, korong-, illetve céllövésben mérték össze tudásukat. A második nap elméleti teszteket töltöttek ki, és szakmai jellegû terepi gyakorlatokat végeztek, ezek között több is akad, melyekrõl a laikusok még csak nem is hallottak. „Itt az erdõsítések mûszaki átvételi eljárását végzik a kollégáink. Egy kitûzött 50x50 méteres mintaterületen - ez negyed hektárnak minõsül, vagy hát annyinak vesszük - mondják meg az erdõsítésnek a fafaját, az eredetét, az egészségi állapotát, esetleges károsításokat, és hogyha pótlási kötelezettség van, akkor azt is elõírják a felmérõ lapjaikon” - fogalmazott Márványi Csaba versenybíró.

A verseny után ma kezdõdik az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyûlése, melyre hétszáz szakmabelit várnak, hogy megvitassák az ágazat helyzetét. A résztvevõk között ott lesz az idei év erdésze is.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-06-23 08:12:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül