Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776864    
Honlapkeszites

Hagyományõrzõ programok a zalaegerszegi Kézmûvesek Házában

Több száz résztvevõt várnak a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület és a Kézmûvesek Háza nyári hagyományõrzõ és mûvészeti programjaira Zalaegerszegen.


Szombaton a régióban és a Muravidéken a mûködõ hímzõszakkörök vezetõinek kezdõdik továbbképzés a Gébárti-tó partján álló Kézmûvesek Házában. A kezdeményezéssel a régi hagyományokat szeretnék erõsíteni, hiszen a nyolcvanas években mûködõ 72 szakkörbõl mindössze 6-7 maradt meg Zala megyében - mondta el az MTI-nek Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezetõ.     

Június végétõl a nyugat-dunántúli térség fafaragó mûhelyeinek vezetõit várják a Kézmûvesek Házába, júliusban országos hangszeres táborral folytatódik a nyári programsorozat. A Halmos Béla Program támogatásával megvalósuló Hejj regõ rejtöm elnevezésû rendezvényen a népi hangszerkészítést és a hangszeren való játszást is oktatják. A tábor a népi fúvós hangszerek - a furulya és a duda - köré szervezõdik, a hangszerválasztáskor sokat nyomott a latban, hogy a szomszédos horvát területeken a különlegesnek számító, háromsípú dudát használták - idézte fel az intézményegység-vezetõ.     

Lesz szálasanyag-feldolgozó tábor is, ahol sás és fûzvesszõ felhasználásával a székbekötés különleges módját is tanulják a résztvevõk. A viseletkészítõ tábor témája a férfiing varrása és díszítése lesz, míg a fonó képzésen az egyesület a régi idõkbõl megõrzött, de már használhatatlanná vált rokkák javításához is segítséget nyújt.     

Július végén nyitja meg kapuit a XXVI. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Mûvésztelep, ahol a meghívott mûvészek idén az Emlék-képek szlogen jegyében alkotnak. Augusztusban rendezik meg a Képzõk képzõje elnevezésû tábort a Hagyományok Háza képzésein oktató mesterek részvételével. A nyári rendezvénysorozat az országos fafaragó táborral fejezõdik be, amelyen a Felvidékre és a tiszántúli tájegységre jellemzõ sírjeleket dolgozzák fel. Az ötéves program zárásaként jövõre szeretnék felavatni a Kárpát-medencei fejfa- és sírjelkertet a Gébárti-tó partján - mondta el Prokné Tirner Gyöngyi.       

Kitért arra is, hogy a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület és a Kézmûvesek Háza idén ünnepli alapításának 35. évfordulóját. A jubileum alkalmából az egyesület munkáiból a Gönczi Galéria szeptemberben nyíló kiállításán adnak keresztmetszetet, a Kézmûvesek Házában pedig dokumentációs tárlaton mutatják be a 35 év eseményeit és a fejlesztési terveket.     

Prokné Tirner Gyöngyi beszámolt arról is, hogy a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület a CultuREvive horvát-magyar, határon átnyúló pályázaton csaknem 40 millió forint értékû támogatást nyert el. A projekt keretében kézmûves turisztikai útvonalat alakítanak ki, a hátrányos helyzetû embereknek kézmûves képzéseket, a kézmûveseknek pedig nyelvi képzést tartanak. A támogatásból finanszírozzák egyebek mellett a 2018. évi fazekas, keramikus találkozót, a családi pünkösdi rendezvényt, és megrendezik az elsõ nemzetközi dudatábort.

MTI - Kanizsa2017-06-23 05:17:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül