Ma 2023. 3 22.
Beáta, Izolda, Lea napja van.
Látogatók száma : 54766360    
Honlapkeszites

Július 29-én rendezik meg a 192. balatonfüredi Anna-bált

Július 29-én rendezik meg a 192. balatonfüredi Anna-bált, melyet idén is prímásverseny és operakoncertek kísérnek, de lesz utcabál is a Blaha utcában.


Bóka István, Balaton-parti város polgármestere az eseményrõl szóló keddi balatonfüredi sajtótájékoztatón azt mondta: az Anna-bál szervezésében egyszerre törekedtek a hagyományõrzésre és a megújulásra. Ebben az évben is többnapos programsorozatot szerveznek a bál köré, az Anna Fesztivál rendezvényeit július 25-30. közt tartják a Balaton-parti városban.     

Látványos lesz a tavalyi szépségkirálynõ felvonulása és az idei gyõztesek sétakocsikázása, amelyen a szilvásváradi, a mezõhegyesi és a bábolnai állami ménesbirtok, valamint idén elõször a Magyar Nemzeti Lovas Díszegység is részt vesz - emelte ki a polgármester.     

Hozzátette: idén is lesz sétálójegy, valamint a felvonulás után a Blaha utcát lezárják, és utcabált rendeznek, ahol kivetítik a bál meghatározó eseményeit is.     

Az Anna-bál hagyománya a nemzeti összetartozást is jelenti - fogalmazott az idei Anna-bál kulturális partnervárosa, Gyõr alpolgármestere. Somogyi Tivadar arról is beszélt: Gyõr és Balatonfüred egyaránt hagyománytisztelõ, múltjára és jelenére büszke város.     

A balatonfüredi Anna-bált idén ötödik alkalommal kíséri prímásverseny. Kelemen László, a Hagyományok Háza fõigazgatója elmondta: a kétnapos versenyt látványos gálakoncert zárja a bál elõtti szerdán a Gyógy téren Tarnai Kiss László nótaénekessel.     

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója elmondta: az Anna-bál hetében csütörtökön az Opera énekkara ad mûsort, pénteken Wágner- és Mozart-mûveket hallhat a közönség, vasárnap pedig A bolygó hollandi címû elõadást láthatják felvételrõl az érdeklõdõk a Gyógy téren.     

Idén elsõ alkalommal a Balatonhoz kapcsolódó irodalmi beszélgetések is tarkítják az Anna-bálhoz kapcsolódó programokat - tette hozzá Juhász Anna irodalmár.     

A sajtótájékoztatón Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt vezérigazgatója arról beszélt: a hölgyek nyakára kerülõ porcelánszíveken idén a Balatonban honos tõkés réce egy tollának színe jelenik meg. A bál királynõje Royal Garden-mintával ellátott díszserleget kap - ilyen mintájú nászajándékot küldött Magyarország Vilmos brit herceg esküvõjére - az elsõ udvarhölgy Rotschild-mintára épülõ, madaras mintázatú, a második udvarhölgy pedig türkiz-platina Apponyi-mintás vázát kap. A vacsorát csaknem 60 millió forint értékû, 3500 darabos kék Apponyi-mintás étkészletben tálalják - tette hozzá.     

Az elsõ Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg késõbbi férjével, Kiss Ernõ huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb esõ szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynõt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírûvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdõdött. A színhely elõbb a Balaton étterem volt, 1957-tõl pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

MTI - Kanizsa

Fotó/archív: programturizmus.hu2017-06-21 11:02:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül