Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357237    
Honlapkeszites

Beruházásra készül minden második kisvállalkozás

A hazai mikrovállalkozások harmada, a kisvállalkozások több mint fele tervez beruházást a következõ egy évben - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. országos, reprezentatív kutatásából, amelyet 500 vállalkozás  megkérdezésével készítettek el.


A garanciacég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a következõ egy évben a legkisebb cégek 14 százaléka gondolkodik hitelfelvételen, míg a kisvállalatok 31 százaléka akar kölcsönt felvenni. Az elmúlt két évben a mikrovállalkozások 11 százaléka, a középvállalatoknak pedig 26 százaléka vett igénybe intézményi kezességvállalást a hitelfelvételeik során.     

A közleményben kitérnek arra: a vállalkozások hiteleire készfizetõ kezességet vállaló Garantiqa jelentõs növekedést ért el, 2016 végére a garancia-portfoliója 443 milliárd forintra emelkedett, ami 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A garanciacég kezességvállalásainak segítségével 543 milliárd forint hitelt vehettek fel a vállalkozások - tették hozzá.     

A felmérés szerint a következõ 12 hónapban a beruházástól tartózkodó vállalatok számára a legnagyobb akadályt egy ingadozó piaci helyzet, illetve a válaszadók harmadánál a forráshiány jelenti. A legkisebb cégek saját növekedésük szempontjából a pénzügyi stabilitást, a kiszámítható gazdasági környezetet, illetve a hatékony kormányzati tevékenységet tartják a legfontosabb tényezõknek, sikereik szempontjából legkevésbé fontosnak a nemzetközi befektetõi bizalom alakulását ítélik.     

"Az elmúlt két évben a hitelfelvételhez kezességvállalást igénybe vevõ mikro- és kisvállalatoknak csupán kevesebb, mint negyede gondolta úgy, hogy enélkül is biztosan hozzájutott volna a kiválasztott finanszírozási  formához" - idézi a közlemény Búza Évát, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatóját.     

A vezérigazgató kiemelte: a növekvõ finanszírozási igények kielégítésére, a vállalkozások hitelezésének megkönnyítése érdekében a társaság a közelmúltban az egy vállalkozásra jutó kezességvállalási korlátot 150 millió forintról 250 millió forintra emelte fel.

MTI - Kanizsa2017-06-20 05:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül