Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411042    
Honlapkeszites

Gombát a családi étlapra: Bármennyire ismerjük is, be kell vizsgáltatni

A zöldség- és gyümölcsfogyasztást ösztönzõ kampányokat szervez az idén is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Elsõként júniusban a Magyarországon termesztett gombákat, a csiperkét és a laskagombát népszerûsítik. Magyarországon az átlagos gombafogyasztás alacsony, 1-1,5 kilogramm évente. Ezt a számot belátható idõn belül 3 kilogrammra szeretnék emelni. A hétvégén a Kanizsa is körülnézett a helyi gombapiacon. A standokon csak termesztõ által árusított gombát találtunk, a gombaszedõknek a szárazság miatt nem kedvezett a szerencse.


A zalaszentgróti Szakonyi Szabolcs és családja 8 éve árusít gombát a kanizsai vásárcsarnokban. A gombatermesztésbe 30 éve fogott az édesapja, miután befejezte a katonai fõiskolát. Mára ez a tevékenység nyújtja az egész család számára a megélhetést. Szabolcs kisgyermekként belenevelõdött a feladatokba, és ezt szeretné folytatni felnõtt korában is.

Ha esik az esõ, ha nem, náluk mindig megtalálható az egészséges fehér és barna színû csiperke, a laskagomba, és idõnként a hat hónap termesztési idõt igénylõ shiitake gomba is.

– Rendszeres gombafogyasztók vagyunk a családommal együtt – mondja Koller Jutka válogatás közben. - Gombát szedni nem járunk, amire szükségünk van, azt megtaláljuk itt a piacon. Vigyázunk az egészségükre, fõként párolt húsokhoz és grillezve fogyasztjuk a gombát, amelyek közül a csiperke, a laska és a vargánya a család kedvence. Utóbbit tejfölösen szeretjük, a többit elsõsorban grillezve készítjük.

Gombaszedés közben nem árt az óvatosság. Gyöngyösi Csabáné gombaszakértõ azt javasolta, fajtánként külön papírzacskóba szedjük a gombát és vigyük be a piacfelügyelõségre, ahol a gombaszakértõk vasárnap kivételével minden nap reggel 6-tól 14 óráig rendelkezésre állnak.

- Bármennyire érezzük azt, hogy ismerjük a gombát, be kell vizsgáltatni, mert így lehet biztonsággal elfogyasztani. Egyébként az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, az emberek élnek ezzel a lehetõséggel, hiszen sok hobbi-gombás keresi fel az irodát júniustól kezdve az õszi fagyok beálltáig.

A szakértõ megjegyezte: minden ehetõ gombának vannak mérges változatai, vagy olyanok, amelyek ugyan nem mérgezõek, de fogyasztásra alkalmatlanok. Például a vargánya mérges változata a keserû, epe ízû tinóru, ami külsõleg nagy hasonlatosságot mutat, de nem lehet elfogyasztani. A farkas- és a sátántinóru is egy családba tartozik, de ezeknél a vörös szín megjelenik a külsõ termõtesten, ezáltal megkülönböztethetõ az ehetõ vargányától.

Bakonyi Erzsébet

Koller Jutka (középen) családjában a csiperke, a laska és a vargánya a kedvenc

Szakonyi Szabolcsék 30 éve termesztenek gombát (Fotók: Bakonyi Erzsébet)2017-06-10 12:58:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül