Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408136    
Honlapkeszites

GasztroKanizsa: Kulenova seka a szomszédból

Itt a kerti partik, a szabadtéri bográcsozások ideje. Ezúttal nem mi mentünk a szomszédos Horvátországba egy ínycsiklandó étel receptjéért, hanem a szomszédok jöttek hozzánk. A speciális szalámit és receptjét Zágrábból hozta magával a násznép egy Kanizsa környéki esküvõi partira. Az eredetileg Szlavónia területén, Eszék környékén készített étket a határon túl és innen is így emlegetik: kulenova seka.


A látvány önmagáért beszélt, a terített asztal mellett nem lehetett elmenni se szó, se fényképezõgép nélkül…

Hozzávalók (nem túl zsíros hús és a legjobb minõségû paprika felhasználásával):

3 kg sertéscomb, 5,5 kg sertéslapocka, 1,5 kg tarja, 200 gr só, 15 gr õrölt fehér bors, 100 gr fokhagyma vagy 50-75 gr finomra õrölt fokhagyma, 150 gr õrölt pirospaprika, 50-75 gr erõs paprika, 1-2 teáskanál chili, a töltéshez bél (5 cm átmérõjû).

Elkészítése:

Daráljuk le a húst és keverjük hozzá a fûszereket. A belet áztassuk be fokhagymás, ecetes langyos vízbe. Töltsük meg a keverékkel. Levegõztessük a kolbászt, majd füstöljük meg (a hagyomány szerint bükkfát használnak hozzá). Késõbb 4-8 fokon lehet tárolni. Bár a recept nem tartalmazza, fogyasztása – ahogyan a képünkön is látható –, sajttal, pogácsával és kizárólag folyékony kenyérrel ajánlott.

Horváth Szabolcs, Zakó Ferenc és Varga Árpád a szlavón különlegességgel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)2017-06-09 10:31:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül