Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795605    
Honlapkeszites

Thury György vitézségére emlékeznek a várpalotai Diadal Napján

A várpalotai vár névadója, Thury György várkapitány emlékére rendezik meg a Diadal Napját június 9. és 11. között Várpalotán - közölte az MTI-vel a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezetõje.


Csõvári Zsófia elmondta, hogy a középkort idézõ környezetben elevenítik fel Thury György várkapitány dicsõséges gyõzelmét, amelyet Arszlán pasa török seregei felett aratott 1566-ban. A látogatók részesei lehetnek a gyõzedelmes rohamnak és az azt követõ örömünnepnek is - tette hozzá.         

A program elsõ napján a törökök tábort vernek a Thury-vár elõtt, a magyarok pedig toborozni indulnak városszerte. Thury buzdító beszéde után fáklyás sétára várják a résztvevõket.     

Csõvári Zsófia elmondta: a látogatók hallhatják majd a müezzin hívó szavát, részt vehetnek történelmi vetélkedõn, részesei lehetnek a középkort idézõ vásári forgatagnak, valamint megtekinthetik Thury György pallosát, amelyet az eredeti leírások alapján készítettek el újra. A rendezvényt kulturális és zenei programok is színesítik.     

Pénteken egy török népdaltriót hallhatnak a látogatók, fellépnek a Tûzvarázs tûzzsonglõrök. Szombaton a Szegedi Miniszínház elõadását láthatják a legkisebbek Róka és a héja címmel. Vasárnap Thury kapitány vezetésével versenyezhetnek a gyerekek és megostromolhatják a várat is.     

A program annak az 500 hõs katonának állít emléket, akik Thury Györggyel az élükön, tizenhatszoros túlerõvel dacolva, a kor legjobban felszerelt katonái ellen védték meg a várpalotai várat - tette hozzá a szervezõ.

MTI - Kanizsa2017-06-06 16:17:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül