Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044856    
Honlapkeszites

Névadóest és múltidézõ programok az õrségi Pajtaszínházban

A tíz  éve elhunyt Kaszás Attila színmûvész nevét veszi fel az õrségi Viszákon ugyancsak tíz esztendeje alapított Pajtaszínház a hétvégén, amikor kiállításokat, zenés estet és pódiumbeszélgetést is rendeznek.


Szarvas József, a Nemzeti Színház mûvésze az MTI-nek elmondta, hogy a Pajtaszínházat egy düledezõfélben lévõ pajtából építette fel az õrségi falu portáján. Régebben az álmairól, elképzeléseirõl és a "határon átívelõ kapcsolatokról" nagyon sokat beszélgetett Kaszás Attilával (1960-2007).     

A színmûvész halála után, hosszú mérlegelést követõen Szarvas József úgy döntött, hogy megvalósítja a közös terveiket. Jövedelme nagy részét a pajta felépítésére fordította, a családja, barátai és a viszáki emberek összefogásával végül sikerült létrehozni a Pajtaszínházat - emlékezett vissza.       

Az elmúlt tíz esztendõben sikerült szakmai, emberi közösséget építeni egy gondolat köré - fogalmazott. Az egykori romos épületet megtöltötték tartalommal: emlékezetesek voltak Berecz András, Dresch Mihály fellépései, a Góbé zenekar pályakezdõként érkezett Viszákra, a Pajtaszínházban Tompos Kátya együtt éneket a Söndörgõ együttessel - idézte fel az elmúlt évtized néhány emlékezetes pillanatát.       

A Kaszás Attila Pajtaszínház a szellemi örökség folyamatos ébrentartását, ápolását jelenti - folytatta, majd hozzáfûzte: izgalmas idõszak elõtt állnak, a színházban szakmailag, minõségileg átgondolva, a fiatalokat is bevonva folytatjuk a munkát.       

A kétnapos programsorozat keretében június 9-én az emlékfánál tartanak megemlékezést. Sibinger Miklós alkotását tíz évvel ezelõtt állították fel a falu központjában, az emlékoszlopra az ötvenes években Viszákról kitelepített három család nevét vésték.     

A múltidézõ program a pajtaszínházban folytatódik, a pódiumbeszélgetés jó alkalom lesz arra, hogy felidézzék az elmúlt tíz év történetét. Mozgalmas idõszak volt a falu életében: közösségi terek épültek Viszákon, létrehozták a Kemencekápolnát. Közösségépítõ szándékkal megkezdte mûködést a Tündérkertben mozgalom, melynek célja, hogy a Kárpát-medence kihalófélben lévõ õshonos gyümölcsfáit megmentsék.     

A nap zárásaként Ferenczi György és a Rackák Gérecz Attila verseibõl összeállított mûsorral lépnek fel a pajtaszínházban. Másnap  az Örökségünk Kaszás Attila címû mûsorban neves színmûvészek, együttesek és a helyi hagyományõrzõk lépnek fel.     

A névadó esten szerepel Szarvas József, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós színmûvész. A mûsorban közremûködik Berecz András, a Góbé zenekar, Gulyás Dénes és növendékei, valamit a viszáki és kékcsei asszonykórusok, Cservék László citera- és Kassai István zongoramûvész.       

A Galériában a Tárt kert közösség, a Kávézóban pedig Simon Attila fotómûvész alkotásaiból nyílik kiállítás.

MTI - Kanizsa2017-06-06 04:56:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül