Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408329    
Honlapkeszites

Megoldja-e a problémákat?

A vendéglátó szakmában egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kötelezõ szervízdíj bevezetésérõl nyújtott be javaslatot. Az elsõdleges cél a vendéglátó szakmában egyre nagyobb problémát okozó elvándorlás megfékezése. A tervek szerint ugyanis nem csak a vendégnek lenne kötelezõ kifizetnie, hanem a munkáltatónak is - a dolgozók felé.


A vendéglátó szakmában egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket. Az asztalnál ülõk ebbõl szerencsére talán nem vesznek észre semmit, ám a külföldre való elvándorlás sajnos tény. Egyre nehezebb felszolgálót, szakácsot találni és a többi munkakörben is hasonló a helyzet. Az egyik étterem tulajdonosa úgy gondolja: a szervízdíj nem önkéntes és mivel százalékosan meghatározott, így számára nem jelzi a megoldás kulcsát.

A kötelezõ szervízdíj bevezetésének tervezetét a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége készítette el. Véleményük szerint a bérek emelésében segíthet ez a tétel, ezáltal a munkavállaló számára is vonzóbbá válik itthon maradni. A szövetség elnöke, Könnyid László emlékeztetett: a szervízdíj most is létezik, ám nem kötelezõ jelleggel. Mértéke kettõ és tizenöt százalék között mozog. Ezt a munkavállaló számára kötelezõ kifizetni.

Könnyid László azt is elmondta, a szervízdíjat mindössze egy tizenöt százalékos nyudíjjárulék-fizetési kötelezettség sújtja. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar bérek ebben az ágazatban ha elérni nem is, de megközelíteni tudják a nyugati színvonalat. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének javaslata szerint a kötelezõ szervízdíjnak nyolc és tizenöt százalék közöttinek kellene lennie, a differenciálás és felosztás pedig már a személyzet dolga lesz.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-06-02 10:59:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül