Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408048    
Honlapkeszites

Fogyatékkal élõk és megváltozott munkaképességûek ismerkedhettek meg álmaik munkájával

Valóra váltak az álmok. A Neked MUNKA, Nekem ÁLOM! címû országos program részeként Nagykanizsán is több megváltozott munkaképességû, vagy fogyatékossággal élõ ember próbálhatta ki magát egy-egy szakmában. A program célja, hogy összekapcsolja egy napra a fogyatékkal élõket, a munkaerõpiaci szolgáltatókat, és a munkáltatókat. A szervezõk szerint az integrációt és a befogadást legjobban a személyes találkozások szolgálják.


Az újraélesztést gyakorolja Panyi Gábor a nagykanizsai mentõállomáson. A fiatalembert már korábban is vonzotta a mentõsök élete. Kérdésünkre elárulta: „Zalaapátiból érkeztem, ott egy szociális otthonnak vagyok a lakója. Hogy miért pont a mentõk? Az õ munkásságuk, amely számomra nagyon szimpatikus, az õ segítõkészségük, az õ világhoz, élethez való hozzáállásuk - talán ez az, ami engem emberi oldalról megfogott az utóbbi idõszakban.”

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! napon a fogyatékos, vagy megváltozott munkaképességû résztvevõk megismerkedhetnek egy õket érdeklõ munkahellyel. Ennek során testközelbõl figyelhetik meg a mindennapi tevékenységeket. Gábornak nemcsak a mentõautót és annak felszerelését mutatták meg, hanem a mentõsök mindennapjairól is meséltek. Vincze Luca vezetõ mentõtiszt elmondta: „Nagy örömmel vettük a felkérést, hogy egy álmot válthassunk valóra azzal, hogy a mai napon tudtuk õt fogadni és körbevezetni a nagykanizsai mentõállomáson. Kicsit betekintést tudott nyerni a mindennapjainkba, a mentõdolgozókkal beszélgetve kicsit meg tudott ismerkedni ezzel a világgal. Az õ álmának valóra váltása nagy öröm számunkra, és mindig feltölt bennünket az ilyen dolog, amikor így is tudunk valakin segíteni, és nem csak a baleseteknél és a rosszulléteknél.”

A nagykanizsai állatmenhelyen is volt vendég a programnak köszönhetõen. „Szeretem az állatokat, nem szeretem, ha a kóbor kutyák az utcán vannak. Gondozni õket, takarítani a helyüket, nekem ez az álmom” – Kalányos Ferenc álma egy fél napra teljesült. „Egy értelmi fogyatékkal élõ emberrõl van szó, egy lakóotthonban él itt a térségben. Õ például egy tökéletesen olyan jelölt, aki nagyon örült a lehetõségnek, hogy ebben a programban részt vehet, és megismerheti az állatmenhelyen dolgozók munkáját” – mondta el Híradónknak Hegedûs Béni, a Munkaerõpiacon Maradás Egyesület területi vezetõje. Zalában összesen 11 megváltozott munkaképességû, vagy fogyatékkal élõ embert ismertettek meg testközelbõl az álommunkájával.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-06-01 05:37:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül